ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Τα «κόκκινα» δάνεια «κλειδί» για την πορεία του κλάδου

10:13 - 18 Οκτ 2016 | Οικονομία
Τουρισμός: Τα «κόκκινα» δάνεια «κλειδί» για την πορεία του κλάδου
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στον κλάδο του τουρισμού θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό την πορεία του κλάδου που αποτελεί το βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

«Στο 54,3% αντιστοιχεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό- καταλύματα και δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα.

 

Το ποσοστό αυτό, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%) και «το αυτό φαινόμενο θα πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μονάδες βρίσκονται στο «μάτι» επενδυτών ωστόσο η καθυστέρηση στη διαδικασία εκκαθάρισης των δανείων «φρενάρει» την είσοδο στην αγορά φρέσκων επενδύσεων.

 

Την ίδια ώρα η ανησυχία στον κλάδο είναι δεδομένη καθώς η έλευση των νέων διοικήσεων στις τράπεζες σε συνδυασμό με την πίεση των Θεσμών για γρήγορες εκκαθαρίσεις «κόκκινων» δανείων δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο για πολλές επιχειρήσεις που, όπως αναφέρουν ξενοδοχειακοί παράγοντες, κινδυνεύουν να αλλάξουν χέρια μέσα σε μια νύκτα.

 

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα έντονος στην Αθήνα όπου οι επιχειρηματίες του κλάδου βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά δανεισμού λόγω των ανακαινίσεων, που έκαναν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Λόγω της πτώσης του τουρισμού μετά βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και τώρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απώλειας των περιουσιακών στοιχείων, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η πρωτεύουσα αποκτά έντονη τουριστική δυναμική.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.