ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Δεν ζητεί 4ο Μνημόνιο το ΔΝΤ-Απαραίτητα χρέος και QE

17:57 - 19 Οκτ 2016 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Δεν ζητεί 4ο Μνημόνιο το ΔΝΤ-Απαραίτητα χρέος και QE
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ απέρριψε την άποψη που λέει ότι το ΔΝΤ ζητεί νέο Μνημόνιο για να συμφωνήσει στην απομείωση του χρέους.

«Δεν είναι προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλει και άλλο πρόγραμμα. Η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

 

Σημείωσε ακόμα πως όλοι οι αναλυτές, εκτός από το θέμα του χρέους θεωρούν σημαντική και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση: «Η λύση για το χρέος είναι μία από τις αντισταθμίσεις για τα υφεσιακά μέτρα. Όλοι οι επενδυτές βάζουν το QE ως σημαντικό στοιχείο.

 

Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται. Πάρα πολύ παίκτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση και να μην  μπούμε στο QE. Θα είναι σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά και αυτό κανείς δεν το θέλει».

 

Εκτίμησε ακόμα πως το κλίμα γενικώς αλλάζει και πως η Ελλάδα θεωρείται πλέον ως αξιόπιστος εταίρος.

 

«Το κλίμα αλλάζει γενικά. Οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσουμε την αξιολόγηση τα προαπαιτούμενα δεν βγαίνουν. Η κριτική ότι δεν κάνουμε τίποτα ότι σέρνουμε τα πόδια μας δεν είναι αληθινή», σημείωσε.

 

Αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε αφήγημα success story, αλλά αφήγημα πως ενσωματώνονται οι λαϊκές δυνάμεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία ηγεμονική στρατηγική που δεν απειλεί τους εργαζόμενους. Έχει μεγάλη σημασία η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις. Να μας πείτε αν υποστηρίζετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

 

Τέλος, είπε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσα χρήματα μπορέσει να εξοικονομήσει από τον προϋπολογισμό θα τα διαθέσει για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

 

«Η ανάπτυξη που θα επιστρέψει θα έχουμε πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας και στις δαπάνες και στη μείωση των φόρων και στις εργασιακές σχέσεις», τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.