ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη αξιολόγηση:Όλα σε εκκρεμότητα και ο Τσίπρας απαντά με ανασχηματισμό

10:13 - 23 Οκτ 2016 | Οικονομία
Δεύτερη αξιολόγηση:Όλα σε εκκρεμότητα και ο Τσίπρας απαντά με ανασχηματισμό
Μαζεύονται πολλά παράδοξα: Η δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη, αφού ακόμη περιμένουμε την υποδόση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο βλέπει γρήγορα αποτελέσματα (στο τέλος Νοεμβρίου) αλλά από τις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές το θεωρούν απίθανο να τραβήξει τόσο λίγο.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πάλι σε διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης κορυφής για το χρέος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε σοβαρή εξέλιξη σχετικά πριν από το 2018. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να επισκεφθεί τη χώρα μας πριν από το Βερολίνο στα μέσα Νοεμβρίου δείχνοντας με τον πιο ισχυρό τρόπο στήριξη στην ελληνική προσπάθεια, την ώρα που το αμερικανικής επιρροής ΔΝΤ δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα από την επόμενη χρονιά.

Και όλα αυτά ενώ στο εσωτερικό η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί με τον τίτλο «εκτός ελέγχου», δεδομένου ότι το ΣτΕ θα αποφασίσει πιθανότατα την Τετάρτη σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού έχουν πληρώσει προκαταβολή και ενώ έχει προαναγγελθεί κατάθεση τροπολογίας από τον υπουργό Επικρατείας για το «μαύρο» στα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια.  

Είναι όλα σε εκκρεμότητα: Και η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, τις ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για όλα όσα περιλαμβάνονται στη δεύτερη αξιολόγηση. Και η συνέχεια σε σχέση με το τηλεοπτικό τοπίο όπου πριν ακόμη βγει η απόφαση του ΣτΕ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές (τελευταίο επεισόδιο η δίωξη εις βάρος του ιδιοκτήτη του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, για φοροδιαφυγή). Και βέβαια το μεγάλο παιχνίδι γύρω από το συνολικό ελληνικό ζήτημα (τι θα γίνει με το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ).

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, βεβαιότητες δεν υπάρχουν ούτε στο πολιτικό ούτε στο οικονομικό επίπεδο, ακόμη και στο διπλωματικό τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο έτσι απρόβλεπτος που είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με ορατή την πρόθεσή του να αντικαταστήσει το κεμαλικό δόγμα με κάτι προσωπικό, που είναι σαφώς μαξιμαλιστικό και αυταρχικό. Αλλωστε, ξεκινά μια περίοδος εκλογών στον περίγυρο εταίρων και πιστωτών που απομακρύνει τη δυνατότητα μεγάλων αποφάσεων (για καλό ή για κακό): Εκλογές στις ΗΠΑ (8 Νοεμβρίου), δημοψήφισμα στην Ιταλία (4 Δεκεμβρίου), εκλογές στην Αυστρία (4 Δεκεμβρίου), εκλογές στην Ολλανδία (Μάρτιο), εκλογές στη Γαλλία (Απρίλιο και Μάιο), εκλογές στη Γερμανία (Σεπτέμβριο).

Αγωνία

Η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να υπάρξουν συμφωνίες άμεσα, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα έχει εξελιχθεί η αρνητική δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάκαμψη το επόμενο έτος και πώς θα διαμορφωθεί η ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη, αφού ολοκληρωθούν οι πολιτικές ανακατατάξεις. Σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής λογικής, είναι δύσκολο να βελτιωθούν τα πράγματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει ένα σύμμαχο, το σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και ανησυχεί για έναν ακόμη, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, επίσης σοσιαλδημοκράτη, που, αν χάσει το δημοψήφισμα, θα βρεθεί σε δύσκολη πολιτικά θέση, αν όχι σε αδιέξοδο. Στην καλύτερη (για ολόκληρη την Ευρώπη) περίπτωση που τη Γαλλία κερδίζει ο Αλέν Ζιπέ απέναντι στη Μαρίν Λεπέν θα έχουμε αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα και τη ραγδαία ενίσχυση της Κεντροδεξιάς, ενώ η πιθανότητα να κερδίσει τις αυστριακές εκλογές ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος, Νόρμπερτ Χόφερ, είναι δυσοίωνη για το δημοκρατικό κόσμο της Ευρώπης γενικά και για τη χώρα μας ειδικά, δεδομένων των ευθυνών που της καταλογίζουν τέτοιου είδους πολιτικές δυνάμεις για τις ροές προσφύγων και μεταναστών στη «γηραιά ήπειρο».  

Στο μεταξύ, συμβαίνουν πολλά και διάφορα που μπερδεύουν την κυβέρνηση: Οι αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς συνεχίζονται, η ΟΛΜΕ απέρριψε το πόρισμα Λιάκου για την εκπαίδευση και ξεκινά κινητοποιήσεις, η ΑΔΕΔΥ προγραμμάτισε ήδη την πρώτη της απεργία της σεζόν για τις 24 Νοεμβρίου και έπονται πολλές εκδηλώσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας με εύλογη την απεργία τι θα γίνει όταν θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του επαγγέλματος των πολιτικών μηχανικών με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, πρώην πρόεδρο του ΤΤΕ, που θα έχει εκλογές μέσα στον Νοέμβριο.

Βιασύνη

Η είδηση ότι η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει για την εκλογή γραμματέα σήμερα ξάφνιασε γιατί ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το τέλος του μήνα. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να γίνει η αναδόμηση στο κόμμα το ταχύτερο δυνατό, αμέσως μόλις ο ίδιος επιστρέψει από τις Βρυξέλλες (Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.), πυροδότησε εκτιμήσεις ότι επείγεται για τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Γιατί από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξηγήσει ότι πρώτα θα γίνουν οι αλλαγές στο κόμμα και μετά στην κυβέρνηση.

Ετσι, άρχισε να συζητιέται μήπως ο πρωθυπουργός έχει κατά νου να κάνει «εκκαθαρίσεις» αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αν αυτή η απόφαση είναι αρνητική για την κυβέρνηση. Αυτή η αίσθηση επιτάθηκε από το γεγονός ότι ο ίδιος απέφυγε να πάει στη Βουλή την Τετάρτη, όπου θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μεγάλο θέμα της εβδομάδας, τις δικαστικές εξελίξεις σε σχέση με τα κανάλια, ενώ το ίδιο βράδυ την προώθηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας ανέλαβαν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς (ΣΚΑΪ), και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζαννακόπουλος (ΑΝΤ1), σε δύο από τα κανάλια δηλαδή που απέκτησαν άδεια μέσα από την πρόσφατη δημοπρασία.  

Είναι πολύ πιθανό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει ακόμη οριστικές αποφάσεις περιμένοντας να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο δικαστικό πεδίο. Τις τελευταίες μέρες συμβαίνει διαρκώς κάτι που προκαλεί αρνητική δημοσιότητα, με τελευταίο τη δημοσιοποίηση υποκλαπείσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αντιπροέδρου του ΣτΕ που έπληξε την κυβέρνηση επειδή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, προχώρησε σε πειθαρχική δίωξη εις βάρος του θύματος της υποκλοπής, ενώ η «Αυγή» δημοσίευσε το όνομά του προκαλώντας αμηχανία ακόμη και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γενική εικόνα είναι ότι αυτό που ξεκίνησε σαν επικοινωνιακός θρίαμβος (με τους καναλάρχες έγκλειστους να πλειοδοτούν προς όφελος του δημόσιου ταμείου) κατέληξε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση που δείχνει να μην ξέρει πώς θα ξεμπερδέψει τον κόμπο… 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 23 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.