ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου

11:12 - 24 Οκτ 2016 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου
Αναλυτική συζήτηση επί της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2016 αλλά και του σχεδιασμού του 2017 γίνεται μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στην τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το αφορολόγητο αλλά και η πορεία των δημοσιονομικών , αλλά και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα κυριαρχούν.
«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολογήτου, αυτά υποστήριξε πριν από λίγο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ», εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά.
 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι θεωρεί «πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί το Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη».
 
Οι ενστάσεις των θεσμών είναι δεδομένες για την εισπραξιμότητα των φόρων που έχουν επιβληθεί. Άλλωστε έντονος προβληματισμός επικρατεί για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 το οποίο το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει υφεσιακό καθώς  προβλέπει μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων, ενώ ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξης την ΕΡΤ, ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκαλεί προβλήματα και ότι ειδικά οι έμμεσοι φόροι θα αυξήσουν τα κίνητρα για λαθρεμπόριο.
 
Μόνο π.χ. στα καπνικά όπου και καταγράφεται μεγάλο ποσοστό παράνομης αγοράς, η 9η αύξηση της φορολογίας εκτιμάται ότι θα επιφέρει πλήγμα δημόσια έσοδα καθώς θα αναζωπυρωθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και παράλληλα το έως σήμερα έργο της Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Γ. Βασιλειάδη θα ακυρωθεί.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την 2010-2015 η φορολογία αυξήθηκε κατά 58%, ενώ τα δημόσια έσοδα από τους φόρους του καπνού μειώθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009, προ των 9 αυξήσεων, κατά περίπου €200 εκ. Μόνο το 2014, τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών ανήλθαν σε  740 εκατ. ευρώ.
 
Αντίστοιχης έντασης διακίνηση χωρίς παραστατικά αγροτικών προϊόντων καταγράφεται εσχάτως καθώς οι αγρότες προσπαθούν να «κρύψουν» έσοδα καθώς πέρα από τη φορολογία φοβούνται και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που από το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, αρχικά του 2016. Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. ελαιοπαραγωγοί δεν «κόβουν» το λάδι, δηλαδή δεν το παραχωρούν για πώληση, προτιμώντας είτε να το διακινούν σε «τενεκέ» είτε να το πουλήσουν σε δεύτερο χρόνο χωρίς να «φουσκώνουν» το φετινό τους εισόδημα.
 
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι όχι μόνο θα υπάρξει αύξηση στα έσοδα, αλλά λόγω της βέβαιης διόγκωσης του λαθρεμπορίου θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες. Έτσι ουσιαστικά αυξάνονται και οι πιθανότητες ενεργοποίησης του κόφτη την άνοιξη του 2017.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 24 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.