ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Διευκρινήσεις για το νέο ΚΒΣ

16:49 - 15 Φεβ 2007 | Οικονομία
Πρόσθετες διευκρινήσεις σχετικά με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που περιλαμβάνονται στο ν.3522/2006 εξέδωσε με σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι οι κυριότερες μεταβολές που επέρχονται στις διατάξεις του ΚΒΣ είναι οι εξής:

*Αύξηση των ορίων των τηρούμενων βιβλίων Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας και η απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης για ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών. Ειδικότερα, αυξάνονται κατά 50% τα όρια ένταξης σε κατηγορία βιβλίων: από τα 100.000 € σε 150.000 € για την ένταξη στην Α’ κατηγορία, από 1 εκατ. € σε 1,5 εκατ. € για τη Β’ κατηγορία και άνω του 1,5 εκατ. € για τη Γ’ κατηγορία. Επίσης, για την τήρηση του βιβλίου αποθήκης τα όρια αυξάνονται σε 5 εκατ. € για τους χονδροπωλητές και λιανοπωλητές από 3 και 4 εκατ. € που ίσχυαν αντίστοιχα και σε 6,5 εκατ. € για τους εξαγωγείς από 5,5 εκατ. €.

* Απαλλαγή πρόσθετων κατηγοριών επιτηδευματιών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων, όπως για παράδειγμα οι πλανόδιοι λαχειοπώλες. ’λλες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης, όπως είναι οι πωλητές ιχθύων, οι εκμεταλλευτές ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων κλπ.. Ορισμένα πρόσθετα βιβλία καταργούνται όπως για παράδειγμα το βιβλίο συνδρομητών και το βιβλίο παραγγελιών που τηρείται από τους κατασκευαστές προκατασκευασμένων κατοικιών. Το ποσοστό των βοηθητικών υλών που δεν παρακολουθούνται στο βιβλίο αποθήκης αυξάνεται από τα 3% που είναι σήμερα στο 5%. Τέλος η ομάδα 9 του λογιστικού σχεδίου που ίσχυε και ως υποχρέωση του Κώδικα καταργείται.

* Ηλεκτρονική αποθήκευση δεδομένων των βιβλίων και συναλλαγών και η κατάργηση του χάρτινου αρχείου, καθώς και η δραστική μείωση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων και η διευκόλυνση της υποβολής στοιχείων για διασταύρωση.

* Η συμμετοχή σε κοινοπραξία αλλοδαπών εταιρειών μόνο με τη χρήση του ΑΦΜ και η μη τήρηση βιβλίων πριν από την εγκατάσταση από τα νομικά πρόσωπα για τα έξοδα που πραγματοποιούν μέχρι τη σύστασή τους.

* Ο μη χαρακτηρισμός ως υποκαταστημάτων των πρόσκαιρων εγκαταστάσεων που λειτουργούν έως 30 ημέρες. Γίνεται εναρμόνιση των κανόνων τιμολόγησης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επιτηδευματίας απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση έκδοσης δελτίου αποστολής για τις διακινήσεις παγίων μεταξύ των εγκαταστάσεων του. Η προθεσμία έκδοσης χειρόγραφων φορολογικών στοιχείων επεκτείνεται και αυξάνεται η αξία των παρατυπιών που δεν επηρεάζουν το κύρος των βιβλίων ως ανεπαρκών ή ανακριβών.

* Μειώνονται από 5 σε 2 τα κλιμάκια των ορίων των ακαθάριστων εσόδων για τον υπολογισμό της αξίας των παρατυπιών.

Τέλος σημειώνεται ότι μετά την απλούστευση των διατάξεων του ΚΒΣ ακολουθεί η αναμόρφωση του Τελωνειακού Κώδικα, ο οποίος σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Μππέζα θα δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.