ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύριο «κληρώνει» για αντικειμενικές;

17:10 - 15 Φεβ 2007 | Οικονομία
Τους πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια ετοιμάζεται να δώσει - εκτός απροόπτου - αύριο στην δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου, θα είναι αυξημένες μέχρι 50% για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, γύρω στο 30% για τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και 15-25% για τα εντός σχεδίου ακίνητα, ενώ θα συνοδεύονται και από αυξήσεις 10-15% των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Επίσης, αντικειμενικές αυξημένες σε ποσοστό 15% έως 25% περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο (προηγήθηκε αυτό του 2006 και ακολουθεί το τρίτο του 2008) αναπροσαρμογής των αξιών στα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα.

Οι αυξήσεις θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και κάτω του 15% για περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν ήδη τις αγοραίες και σε υψηλότερα επίπεδα -δεν αποκλείεται και πάνω από 25% για περιοχές με σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.

Οι αυξήσεις τιμών για τα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα θα κυμανθούν κατά μέσο όρο από 30% έως 50% σε όλους τους νομούς της χώρας.

Μεγάλες αυξήσεις αναμένεται να γίνουν σε περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια -όπως αυτές πλησίον της Αττικής οδού, ενώ θα υπάρξουν και μικρότερες της τάξης του 10% σε ορισμένες πόλεις, αλλά και μειώσεις τιμών μέχρι και 90% σε ορεινές περιοχές που είχαν υπερεκτιμηθεί το 1999 -οπότε και ορίστηκαν για πρώτη φορά αντικειμενικές στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές.

Οι αυξήσεις θα κινηθούν κατά μέσο όρο γύρω στο 30% για τα κτίσματα που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές και για τα οποία οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν επίσης για πρώτη φορά το 1999.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.