ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυφά «φέσια» προς ιδιώτες ύψους 3 δισ. ευρώ!

16:25 - 25 Οκτ 2016 | Οικονομία
Κρυφά «φέσια» προς ιδιώτες ύψους 3 δισ. ευρώ!
Στα συνολικά 8 δισ. ευρώ ανέρχονταν τελικά τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή ήταν κατά 3 δισ. ευρώ περίπου υψηλότερα από τα όσα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών!

Αυτό αποκαλύπτεται από πίνακα της έκθεσης των θεσμών για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ που συζητήθηκε στο χθεσινό Euro WorkingGroup.

 

Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα στα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισε η διαδικασία εξόφλησής τους, οι οφειλές έφταναν τα 9,55 δισ. ευρώ και αφορούσαν: χρέη της γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρου που έχουν εκκαθαριστεί, επιστροφές φόρου που δεν έχουν εκκαθαριστεί και πληρωμές συνταξιοδοτικών αιτημάτων που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί.

 

Ακόμα και μετά τις πληρωμές που έγιναν, και για τις οποίες οι θεσμοί αποδίδουν τα εύσημα καθώς αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο (οι μικτές πληρωμές έφτασαν στο 104% και οι καθαρές στο 84%, ενώ ο στόχος ήταν 80%) στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές παρέμεναν πάνω από τα 8 δισ. (8,045 δισ. ευρώ).

 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει με την εκταμίευση και του 1,7 δισ. ευρώ η κυβέρνηση καλείται να κάνει αγώνα δρόμου για συνεχιστεί η σταδιακή εξόφληση των οφειλών προς την αγορά.

 

Η έκθεση μάλιστα δείχνει ότι νέα χρέη δημιουργούνται.

 

Όπως αναφέρεται, «τα θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, παρά τη ρευστότητα που τους παρέχεται μέσω του προγράμματος, οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος Δημόσιας πιστωτικής διαχείρισης».

 

fesia

 

Η έκθεση της ΕΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 25 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.