ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση Παπαδημούλη για «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων - καταθέσεων

12:07 - 16 Φεβ 2007 | Οικονομία
Διευκρινίσεις για τη «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ ζητά από τον αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς επίτροπο Τσαρλς Μακ σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα περιθώρια διαμεσολάβησης στη ζώνη ευρώ», απαντάη Κομισιόν και συνεχίζει «τα υψηλότερα περιθώρια διαμεσολάβησης δεν αποτελούν καθ' εαυτά επαρκή απόδειξη αθέμιτης σύμπραξης στην ελληνική τραπεζική αγορά. Μια σειρά από παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση, στους οποίους περιλαμβάνονται παράγοντες που αφορούν τον επιχειρηματικό κύκλο και την πλευρά της ζήτησης (συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων ασφαλίστρων κινδύνου), θεσμικοί παράγοντες όπως η νομοθεσία και η φορολογία, ο βαθμός ολοκλήρωσης της αγοράς και ανταγωνισμού εντός του συγκεκριμένου τραπεζικού τομέα».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι η Κομισιόν εφόσον δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποφανθεί κατηγορηματικά ότι η τεράστια ψαλίδα των επιτοκίων στην Ελλάδα οφείλεται σε αθέμιτες πρακτικές προκαθορισμού τιμών. Αυτό αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που όφειλε να είχε ερευνήσει το χρόνιο πρόβλημα και να έχει προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για να σπάσει το τραπεζικό καρτέλ και να σταματήσει η καταλήστευση των καταναλωτών. Περιμένουμε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.