ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Στο τραπέζι μέτρα για το χρέος-Ξανανοίγει το Ασφαλιστικό

13:55 - 01 Νοε 2016 | Οικονομία
Eurogroup: Στο τραπέζι μέτρα για το χρέος-Ξανανοίγει το Ασφαλιστικό
Έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα συζητηθούν, βάσει των προτάσεων που επεξεργάζεται ο ESM. Προκύπτει επίσης ότι για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θεωρείται κλειδί το Aσφαλιστικό (παρότι το αρνείται ο κ. Κατρούγκαλος), αλλά και τα δημοσιονομικά.

Η επίτευξη των στόχων των προϋπολογισμών της περιόδου 2016-18 και η συμφωνία σε συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βασικές παραμέτρους της Έκθεσης Βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και των μέτρων ελάφρυνσής του τα οποία θα συμφωνηθούν (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως περιγράφονται στην απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαϊου).

 

Όπως προκύπτει από το έγγραφο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τλ.) που επεξεργάζεται ο ESM.

 

Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται το σχετικό περίγραμμα που είχε προαναγγείλει ο ESM και σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν τρία τουλάχιστον στοιχεία: Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Δεύτερον, τα μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια και τρίτον, η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017, για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους.

 

Με τον τρόπο αυτό θεωρείται πως μπορούν να παρακαμφθούν οι ενστάσεις από τη μεριά της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το χρέος και (εφόσον τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κριθούν αρκετά) να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδας στο QE.

 

Στο έγγραφο του Ντάισελμπλουμ σημειώνεται ακόμα ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 - 21 Νοέμβρίου.

 

Σε ότι αφορά την β΄ αξιολόγηση ο επικεφαλής του Eurogroup μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων», στα οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.

 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ καθιστά σαφές ότι τα πρώτο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι – και πάλι – το Ασφαλιστικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:40 - 01 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.