ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες για να «πειστούν» οι Θεσμοί

09:55 - 03 Νοε 2016 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες για να «πειστούν» οι Θεσμοί
Την Παρασκευή αναμένεται ενημέρωση του Euro Working Group για τις συζητήσεις στην Ελλάδα και τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου ακολουθεί Eurogroup για την πορεία της εξ αποστάσεως διαπργμάτευσης. Το δημοσιονομικό αλλά κι όλα τα άλλα ζητήματα (εργασιακό, Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης κτλ) αναμένεται να τεθούν, καθώς η πίεση των Θεσμών είναι δεδομένη για την τεκμηρίωση των μεγεθών του προϋπολογισμού.
Οι μέρες μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στις 14/11 είναι λίγες και μέχρι τότε θα πρέπει να πείσει για τους στόχους περιορισμού των δαπανών το 2017 απ` όπου θα προκύψουν τα χρήματα για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.
 
Το ποσό που ζητείται από την πλευρά των Θεσμών υπερβαίνει κατά τις πληροφορίες τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό που το Υπ. Οικονομικών το υποβιβάζει.
 
Ωστόσο, ήδη είναι σε διαδικασία συζήτησης για την εξοικονόμηση χρημάτων από τον τομέα της Άμυνας, όπου φέτος προβλεπόταν εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2017 στο Υπ. Άμυνας όπως σε άλλα υπουργεία θα γίνει ένα συνολικό (spending review) για να δώσει πόρους για άλλες δαπάνες, κύρια κοινωνικές.  
 
«Στο κενό που λένε για 400 και πλέον εκατομμύρια εμείς διαφωνούμε. Το θεωρούμε πολύ λιγότερο» εξηγεί το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου. Προσθέτει ότι ως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί  η επισκόπηση δαπανών (spending review) στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, άρα αναμένονται νέες εξοικονομήσεις. «Από το spending review του 2017 θα έλθει ένα μεγάλο κομμάτι του ΚΕΑ για το 2018» τονίζει. Επιπλέον, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο ήταν κοντά στον στόχο.
 
Ενστάσεις για τα έσοδα
Πάντως το κουαρτέτο έχει σοβαρές ενστάσεις για την απόδοση των μέτρων για τα έσοδα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι μέρος της υπέρβασης του στόχου των εσόδων ως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι συγκυριακό και ζητεί περικοπές δανανών τόσο στην Άμυνα όσο και σε συγκεκριμένα επιδόματα για να συμφωνήσει στο πλάνο του Προϋπολογισμού του 2017.
 
Πέρα από τις περικοπές τότε υπάρχει στο τραπέζι η μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 8.600 ευρώ ώστε να κλείσουν από το σκέλος των εσόδων τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.  Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει αφορολόγητο 5.000 ευρώ, κάτι που είχε τεθεί και στην προηγούμενη αξιολόγηση χωρίς να περάσει.
 
Εν τω  μεταξύ η δημιουργική λογιστική και το «άνοιξε – κλείσε» της κάνουλας του ΓΛΚ συνεχίζεται με στόχο την συντήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό . Στο τέλος Ιουνίου, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειχναν συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες συνολικού ύψους 7,235 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,306 δισ. ευρώ αφορούσε σε επιστροφές φόρων.
 
Κι αυτό ενώ έχουν μεσολαβήσει πληρωμές της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, που ήταν και προαπαιτούμενο στην προηγούμενη αξιολόγηση. Έτσι το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους προμηθευτές του και τους φορολογούμενους, διαμορφώνεται στα 6,218 δισ. ευρώ (1,439 δισ. ευρώ αφορά σε επιστροφές φόρων).
 
Αν προστεθούν και οι μη εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αναφορικά με τις επιστροφές φόρου καθώς και τις πληρωμές συντάξεων – εφάπαξ, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Σεπτεμβρίου το δημόσιο χρωστούσε συνολικά 8,045 δισ. ευρώ και ειδικότερα 3,165 σε ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου, 1,439 εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου, 1,580 δισ. ευρώ μη εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου και 1,412 δισ. ευρώ για συντάξεις σε αναμονή.
 
Αν εξαιρεθούν οι μη εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις, οι πληρωμές ύψους 1,874 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου μετουσιώθηκαν σε μείωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 1,017 δισ. ευρώ. Όμως, όπως φαίνεται, δημιουργήθηκαν παράλληλα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 857 εκατ. ευρώ.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 03 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.