ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκανε «πρεμιέρα» η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (photos)

14:37 - 04 Νοε 2016 | Οικονομία
Έκανε «πρεμιέρα» η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (photos)
H λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους ξεκίνησε την Παρασκευή σε εκδήλωση στα γραφεία της που βρίσκονται επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198, στην περιοχή του Ρέντη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης εγκαινίασε τα κεντρικά γραφεία της νεοσύστατης γραμματείας, στο κτήριο Κεράνης, στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Ειδικός τομεακός γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι ο κ. Φώτης Κουρμούσης, ενώ η υπηρεσία κατ’ αρχάς έχει στελεχωθεί με 30 υπαλλήλους.

 

Αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους είναι η ενημέρωση και εξυπηρέτηση των δανειοληπτών. Εξειδικευμένα στελέχη θα δίνουν συμβουλές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και θα μεσολαβούν στις τράπεζες για τη διαχείριση των χρεών τους, για ρυθμίσεις και διακανονισμούς. 

Παράλληλα, θα μεριμνά για την ομαλή λειτουργία του δικτύου 30 τοπικών Κέντρων Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 30 ΚΕΥΔ θα απασχολούν 120 άτομα και θα λειτουργήσουν στις αρχές του νέου χρόνου. 

Το κάθε κέντρο θα απασχολεί τουλάχιστον τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη (πτυχίο Νομικής, Οικονομικών Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών κ.λπ.) και θα αποτελούν ουσιαστικά τον οικονομικό και νομικό σύμβουλο των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών ως προς τη διαχείριση των χρεών τους προς τις τράπεζες.

 

Πρέπει να υπάρξει απομείωση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εγκαινίαζοντας τα κεντρικά γραφεία της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198.

 

Ο υπουργός σημείωσε ότι η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια έχει ψηφιστεί στο σύνολό της με την αναμόρφωση νόμου Κατσελη, με τον κωδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες, διαμορφώθηκε η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων με ισχυρούς κανόνες προστασίας των δανειοληπτών και ταυτόχρονα διαμορφώθηκε αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθούν παρενέργειες από τη δευτερογενή αγορά. Τελευταίο κομμάτι για να συμπληρωθεί το πλαίσιο είναι η νομοθεσία για των εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων που ελχουν χρέη και προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες "το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο" όπως σημείωσε.

 

Σε ό,τι αφορά στη νέα γραμματεία ο υπουργός ανέφερε ότι θα έχει αρμοδιότητες στο σύνολο των θεμάτων που εχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρεους και πρόκειται για ένα θεσμό που θα προσφεύγουν οι δανειολήπτες - μέσω των 30 κέντρων που θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα- ώστε να υπάρχει νομική βοήθεια και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καλής διαμεσολάβησης για τα θέματα υπερχρέωσης ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

Επίσης η γενική γραμματεία Ιδωτικοπυ Χρέους είπε ο κ. Σταθάκης, θα ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, θα έχει έναν ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο, αλλά θα μπορεί να προχωράει και σε προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα διεθέτει πλήρες πληροφριακό σύστημα για τα θέματα που διαχειρίζεται.

 

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη : "εγκαινιάζουμε μια νέα γραμματεια, τη γραμματεία ιδιωτικού χρέους και τίθεται σε λειτουργία ενα σημαντικό κτίριο. Σαν υπουργείο Οικονομίας δώσαμε το έναυσμα και ανοίγει ένας δρόμος για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του ελληνικου δημοσίου και μιας σημαντικής περιοχής της πρωτεύουσας".

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κτίριο ξεκινάει τη λειτουργία του με μία σημαντική υπηρεσία ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σημείωςε ότι η νέα γραμματεία αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο. Πολυσύνθετο προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

 

Ο νέος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης είπε: "θελουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη να διαχειριστεί τα χρέη του. Θα δημουργηθούν μέχρι τον Ιανουάριο 30 κένρα ενημέρωσης δανειοληπτών σε όλη τη χώρα και δωρεάν  ο δανειολήπτης θα λαμβάνει συμβουλές για όσα φοβάται για την υπερχρέωση. Επίσης θα μπορεί να ενημερώνεται και από το σπίτι του ο καθένας μέσω ενός site που ετοιμάζει η γραμματεία, διοτι υπάρχει έλλειμμα στην ενημερωση".

 

kep xreos2

 

kep xreos1

Τελευταία τροποποίηση στις 15:03 - 04 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.