ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αντίδωρο» των «βραχυπρόθεσμων» για το χρέος, με μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα

09:31 - 08 Νοε 2016 | Οικονομία
«Αντίδωρο» των «βραχυπρόθεσμων» για το χρέος, με μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα
Η κατάθεση της πρότασης του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, όπως δηλώθηκε ότι θα γίνει στο χθεσινό Εurogroup, αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η τεχνική συνεργασία ΔΝΤ και ESM έχει πιάσει τόπο.
Ωστόσο, για να δοθεί το «αντίδωρο» αυτό των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ζητείται ως «ενέχυρο» η προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά κι ένα σχέδιο για πλεονάσματα μετά το 2018. Αυτό δηλαδή που για τους σκληρούς μονεταριστές διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.  
«Επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις», υπογραμμίζουν με νόημα στελέχη του υπ. Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπ. Οικονομικών εδώ και μέρες επιμένουν ότι  η συζήτηση με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη και υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνουν δε, ότι είναι καθοριστική η παρέμβαση του ΔΝΤ, που προσφέρει τεχνογνωσία στον ESM για την κατηγοριοποίηση των νέων μέτρων ελάφρυνσης.
Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι καταγράφεται πρόοδος και εξήγησε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται ο ESM. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν αν χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018. 
Τόνισε επίσης ότι ο Πόουλ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση ότι όντως προτίθεται να φέρει το θέμα της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πριν το τέλος του έτους, γεγονός που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα συζητηθεί με το ΔΝΤ ο βαθμός διάυγειας που απαιτεί το Ταμείο για τη δική του έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Στάθηκε όμως μόνον στην πρώτη φάση των μέτρων για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας. 
Ένα θέμα που θα μπορούσε να διευκρινιστεί είναι πόσο θα διαρκεί ακριβώς η "μεσοπρόθεσμη" με βάση τη συμφωνία για διατήρηση του πλεονάσματος στο 3.5% του ΑΕΠ μετά το 2018 πριν αυτό να μπορεί να υποχωρήσει. Επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις», υπογραμμίζουν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα μέτρα βραχυπρόθεσμού ορίζοντα
Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος που αναμένονται έως τέλος του έτους,  συνοψίζονται στα εξής:
- Επιμήκυνση του υπολοίπου των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Στόχος είναι να αυξηθεί η μέση διάρκεια των δανείων από τα 28 στα 32,5 χρόνια.
- Περιορισμός του κινδύνου μελλοντικής αύξησης επιτοκίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «ο ESM επεξεργάζεται ακόμα τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τον περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου και δουλεύει για να διαμορφωθεί μια πρόταση σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων». Στόχος είναι, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να «κλειδώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα.
- Ακύρωση της ρήτρας για αύξηση επιτοκίων που επρόκειτο να επιβληθεί σε ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Με βάση τους όρους που είχαν δοθεί τα δάνεια, προβλεπόταν να υπάρξει αύξηση ύψους 2% το 2017 στο επιτόκιο με το οποίο η χώρα μας δανείστηκε τα 10,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 08 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.