ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IOBE: Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές για οικονομία, ανεργία

12:05 - 20 Φεβ 2007 | Οικονομία
Υποχώρηση παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2007 ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών, μετά την παροδική βελτίωση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις - 31 μονάδες έναντι - 28 μονάδων το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης οφείλεται στις περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση τόσο γενικά της χώρας όσο και την κατάσταση του νοικοκυριού τους.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση στο επόμενο 12μηνο είναι δυσμενέστερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά θετικών -  αρνητικών απαντήσεων φτάνει το - 18 από - 14 το Δεκέμβριο, αποκλίνοντας ακόμα πιο έντονα από την αντίστοιχη μέση τιμή στην Ε.Ε. (0) και την Ευρωζώνη (-2).

Επιδείνωση καταγράφεται όμως και στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Τον Ιανουάριο η σχετική διαφορά θετικών – αρνητικών προβλέψεων διαμορφώνεται σε - 25 από - 19 το Δεκέμβριο, εμφανίζοντας εντονότερη πτώση σε σχέση με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο - 9 από - 7).

Σταθερά αρνητική είναι η πρόθεση των καταναλωτών για αποταμίευση (στο - 44), όπως και οι προβλέψεις για την ανεργία, με τη διαφορά του ποσοστού αυτών που δηλώνουν αύξηση / μείωση να σταθεροποιείται στο +37, επίδοση που είναι κοντά στην καλύτερη του τελευταίου χρόνου (Αύγουστος 2006, +36).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.