ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Κόβει» τις ελπίδες για τους στόχους του 2017

20:55 - 08 Νοε 2016 | Οικονομία
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Κόβει» τις ελπίδες για τους στόχους του 2017
Διαψεύδει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2017 το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Στην πρώτη ​εξαμηνιαία έκθεση ​της νέας Ανεξάρτητης Αρχής, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου​ κ. Παναγιώτης Κορλίρας, αναφέρεται ότι για το 2016 ο στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί, ακόμα και αν υπάρξει κάμψη των εισπράξεων στα τέλη του έτους.

 

Όμως για το 2017 «υπάρχουν επιφυλάξεις τόσο για το ύψος της ανόδου του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και για την άνοδο των τιμών και της απασχόλησης». Εξάλλου, όπως τονίζεται, τον Σεπτέμβριο επιδεινώθηκαν τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, όσο και ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών.

 

Στην έκθεση τονίζεται «το γεγονός ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνον κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών».

 

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι η αίσθηση της «υπερφορολόγησης” ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την εργασία και επιχειρηματικότητα.

 

Επιπλέον αναφέρεται οτι «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά προϋποθέσεων και συνθηκών οι περισσότερες από τις οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διασφαλισθεί. Η έγκαιρη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και προϋποθέσεων (π.χ. βελτίωση οικονομικού κλίματος, ταχύτατη εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών κλπ) θα αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, και αντιστρόφως».

 

Όπως αναφέρει στο προλογικό σημείωμα ως Πρόεδρος ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Κορλίρας «είναι φανερό, ότι η κατάληξη της αξιολόγησης, με όσα θα συμφωνηθούν και θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο, θα επηρεάσουν τον ισχυρισμό μας ότι ο χειμώνας 2016-2017 ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στη διαδρομή της οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.