ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Endeavor Greece: Πεδίο δράσης για ΜμΕ η Ελλάδα

12:19 - 09 Νοε 2016 | Οικονομία
Endeavor Greece: Πεδίο δράσης για ΜμΕ η Ελλάδα
Η αποχώρηση των πολυεθνικών από την Ελλάδα που παρατηρείται σε κάποιους τομείς δημιουργεί ευκαιρίες για τους μικρομεσαίους σύμφωνα με την Endeavor Greece. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, μιλώντας σε δημοσιογραφική εκδήλωση, σημείωσε ότι καθώς μεγάλοι πολυεθνικοί παίκτες αποχωρούν από τον εγχώριο επιχειρηματικό στίβο, υπάρχει πεδίο δράσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει σε 2-5 χρόνια, με την αποκλιμάκωση της ανεργίας να τοποθετείται μετά την πενταετία.
Τώρα είναι «η εποχή για επενδύσεις» σημείωσε, ενώ προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών, κυρίως στο μεσαίο κομμάτι της αγοράς, αυτό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει στο μετασχηματισμό των αγορών.
 
Κάνοντας έναν απολογισμό των επιδόσεων τόσο του δικτύου όσο και των εταιριών που βρίσκονται υπό τη σκέπη του, στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, o κ.Μακρυνιώτης ανάφερε ότι από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν αξιολογηθεί 850 εταιρίες και τελικώς έχουν ενταχθεί 21 εξ αυτών. 
 
Ειδικότερα πρόκειται για τις  Hellas Direct, Papadimitriou, HotelBrain, Insurance Market, ERGON, Brainbox, Think Digital Group, Green cola, Travelplanet24/Tripsta, blueground, FREZYDERM, Avocarrot, Sychem, Workable, CHB Group και Forky.
 
Οι 21 ελληνικές εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της Endeavor Greece, έχουν καταφέρει από το 2012 μέχρι και σήμερα να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας των επιχειρήσεών τους κατά 114% (σ.σ. αύξηση η οποία μεσοσταθμικά αγγίζει το 57% μετά την ένταξή τους στο δίκτυο), και κατά 131% τον τζίρος τους (σ.σ. αύξηση 60% μετά την ένταξή τους στην Endeavor).
 
Σύμφωνα με τον κ. Μακρυνιώτη , οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο τουρισμός, τα τρόφιμα και η ενέργεια είναι πεδία που γεννούν ευκαιρίες. Βέβαια τα εμπόδια, όπως η ασταθής φορολογική πολιτική και η γραφειοκρατία παραμένουν, με τη γεωγραφική θέση και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού να εξακολουθούν να αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως εκτιμούν οι επιχειρήσεις - μέλη του δικτύου της Endeavor.
 
Σημειώνεται ότι οι 21 εταιρείες – μέλη του δικτύου, πραγματοποιούν συνολικά τζίρο 236 εκατ. ευρώ και απασχολούν άμεσα και έμμεσα 11.900 εργαζόμενους (σ.σ. το 80% αυτών των θέσεων είναι εκτός Αθηνών), ενώ στόχος είναι οι θέσεις απασχόλησης να αυξηθούν στις 15.000 το 2017 με την ένταξη 6-7 νέων εταιρειών στο δίκτυο της Endeavor Greece. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι εν λόγω εταιρείες έχουν, καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια ύψους 96,5 εκατ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά παρατηρείται σημαντική συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, όπως η 83North (πρώην Greylock IL), που έχει επενδύσει στη Workable, η Thirdpoint LLC και το Endeavor Catalyst που συμμετείχαν στο γύρο χρηματοδότησης της Hellas Direct. Επιπλέον, η Avocarrot προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία εξαγοράς της από την γερμανική πολυεθνική εταιρεία Glispa Global Group με προοπτική να δημιουργηθούν 70 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.