ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζανακόπουλος: Η ΕΤΕ δεν μπορεί να αγνοεί τoν βασικό μέτοχο

14:30 - 11 Νοε 2016 | Οικονομία
Συνεχίζονται οι πιέσεις στη διοίκηση της ΕΤΕ με φόντο το ρήγμα που έχει επέλθει με το ΤΧΣ. Μία ημέρα μετά την δυναμική παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, με την οποία κατ' ουσία επέρριψε απόλυτα την ευθύνη για την κρίση στην πλευρά του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Λ. Φραγκιαδάκη, σήμερα ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να αφήσει αιχμές υπογραμμίζοντας πως «η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις ή τις προτροπές του βασικού μετόχου της».

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια του press briefing για τη διοικητική κρίση στην ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών, δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος. Ωστόσο δηλώνει με σαφήνεια ότι το 'ρήγμα' που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της ΕΤΕ και του ΤΧΣ οφείλει άμεσα να επιλυθεί καθότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μία κατάσταση ανησυχίας που δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο ωστόσο, θέλω να υπενθυμίσω, δεν αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο. Εκτιμούμε ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις ή τις προτροπές του βασικού μετόχου της».

 

Σε άλλη ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με την κατάσταση του τραπεζικού τομέα στον απόηχο διαρροών απ' τις Βρυξέλλες ότι εάν δεν τρέξει η υπόθεση των κόκκινων δανείων τότε θα υπάρξει η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, στην οποία δεν θα είναι διαθέσιμα κεφάλαια των Ευρωπαίων ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχουν βάση αλήθειας».

 

Όπως σημείωσε «οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως σταθερό και ασφαλές και μόλις χθες ο διοικητής της ΤτΕ προανήγγειλε και νέα χαλάρωση των Κεφαλαιακών ελέγχων. Επομένως σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος δεν υπάρχει κανένα τέτοιου είδους ενδεχόμενο».

 

Η οικονομία και το «τέταρτο μνημόνιο»

Μπαίνουμε σε φάση ανάπτυξης αλλά έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες, υποστήριξε. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% και η ανεργία θα μειωθεί στο 22%. Παράλληλα επιβεβαιώνεται η επίτευξη φέτος των στόχων στο πρόγραμμα. 

Σε ό,τι αφορά στο χρέος ξεκαθάρισε ότι έχουμε στόχο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

 

Εκτίμησε ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις. «Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής των όρων της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό το βλέπει μόνο η Νέα Δημοκρατία».

Το χρονοδιάγραμμα και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένο. Στις 5 Δεκεμβρίου στοχεύουμε να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κοινός στόχος με το ΔΝΤ είναι να εξασφαλίσουμε έναν «καθαρό διάδρομο» 10ετίας.

 

Ξεκαθάρισε ότι με το ΔΝΤ θα υπογραφεί, όπως γίνεται πάντα, ξεχωριστή συμφωνία, αλλά δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα πέραν από αυτά που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση του Ταμείου ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, τόνισε ότι βασικό μέτρο για τα πλεονάσματα αποτελούν τα στοιχεία της Eurostat. Από τη στιγμή που η Eurostat λέει ότι οι στόχοι πιάνονται, δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα.

 

Η επίσκεψη Ομπάμα

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. Όπως είπε, έχει τη σημασία της το γεγονός ότι συνοδεύεται από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, που έχει τις γνωστές θέσεις για το θέμα του χρέους. 

Μια δήλωση του προέδρου Ομπάμα έχει ειδική βαρύτητα για την πίεση που ασκεί, τόνισε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και ελπίζει για εξελίξεις στη ρύθμιση του χρέους το συντομότερο δυνατό.

 

Το ΕΣΡ

Παρά τη διαρκή άρνηση της ΝΔ και τη δεκάμηνη αδιαλλαξία της, επετεύχθη η συγκρότηση του οργάνου. Πριν τρεις ημέρες ζητούσε την πλήρη κατάργηση του ν. Παππά αλλά τελικά υπαναχώρησε.

 

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία του διαγωνισμού και να υπάρξει υψηλό τίμημα.

Θα υπάρξει διαβούλευση με το ΕΣΡ για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, ενώ σε ό,τι αφορά στα κριτήρια (εργαζόμενοι κ.τλ.) ισχύουν όσα αναφέρονται στον νόμο Παππά.

Βούληση της κυβέρνησης είναι πρώτα να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με το ΕΣΡ και μετά να παρθούν αποφάσεις, απάντησε σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει «νόμος-γέφυρα» και προσωρινές άδειες μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.