ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ η... επιστροφή και το «φάντασμα» του 4ου Μνημονίου

16:33 - 11 Νοε 2016 | Οικονομία
ΔΝΤ η... επιστροφή και το «φάντασμα» του 4ου Μνημονίου
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, με τις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη άνοιξαν μεν το δρόμο της επιστροφής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά παράλληλα επανέφεραν πάνω από την Αθήνα το "φάντασμα" ενός τέταρτου Μνημονίου.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμο να κάνει δεκτή ακόμα και μια απλή «υποσχετική» εκ μέρους των Ευρωπαίων δανειστών για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, παράλληλα κάνει λόγο και για μεγάλη ανάγκη να βγαίνουν οι αριθμοί του προγράμματος, καθώς και να εφαρμόζονται με μεγάλη ακρίβεια οι μεταρρυθμίσεις.

 

Μοιάζει δηλαδή να ζητεί ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χαθούν σε καμία περίπτωση οι στόχοι που θα οριστούν και φυσικά να προβλέπονται δράσεις, που αν χρειαστεί θα επιστρατευθούν για να αποτρέψουν τον εκτροχιασμό. Κι αυτό από πολλούς ερμηνεύεται σαν ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο ζητεί το ΔΝΤ για να βάλει χρήματα στο πρόγραμμα και να μην παραμείνει σε αυτό ως απλός παρατηρητής.

 

Ασφαλώς, η κυβέρνηση κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω και μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου θέλησε να... ξορκίσει το φάντασμα του 4ου Μνημονίου το οποίο πλανάται ξανά πάνω από τη χώρα.

 

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» σχολίασε υπουργός Οικονομικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε πληθώρα σχετικών ερωτήσεων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή.

 

«Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής των όρων της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως είναι η μόνη που "βλέπει" και επαναφέρει αυτό το ζήτημα.

 

Το χρονοδιάγραμμα και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένο. Στις 5 Δεκεμβρίου στοχεύουμε να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κοινός στόχος με το ΔΝΤ είναι να εξασφαλίσουμε έναν «καθαρό διάδρομο» 10ετίας.

 

Ξεκαθάρισε ότι με το ΔΝΤ θα υπογραφεί, όπως γίνεται πάντα, ξεχωριστή συμφωνία, αλλά δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα πέραν από αυτά που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

 

Σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση του Ταμείου ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, τόνισε ότι βασικό μέτρο για τα πλεονάσματα αποτελούν τα στοιχεία της Eurostat. "Από τη στιγμή που η Eurostat λέει ότι οι στόχοι πιάνονται, δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα".

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 11 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.