ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Στο μικροσκόπιο νομικά ζητήματα

22:20 - 16 Νοε 2016 | Οικονομία
Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Στο μικροσκόπιο νομικά ζητήματα
Τεχνικές δυσκολίες εξακολουθούν να εμποδίζουν την επίλυση του ζητήματος του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως φαίνεται έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, παραμένουν κεντρικές διαφορές στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ωστόσο έχει καταγραφεί πρόοδος.

 

Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι να υπάρκει ισότιμη μεταχείριση των πιστωτών, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να γίνονται βιώσιμα, αλλά και να βρεθούν οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες που θα καταστήσουν νόμιμη την όποια διαδικασία.

 

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούν να μπαίνουν στο συμβιβασμό και οφειλές παρακρατούμενων φόρων, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται.

 

Στο θέμα αυτο, υπάρχουν νομικά ζητήματα, καθώς από το νόμο δεν προβλέπεται «κούρεμα» στις οφειλές ΦΠΑ.

 

«Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα, ίσως να χρειαστούν ειδικές ρυθμίσεις», ανέφερε άλλη κυβερνητική πηγή.

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι οι μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για το δημόσιο και η ίση αντιμετώπιση των πιστωτών (άρα οφειλες έναντι τραπεζών, εφοριας, ασφαλιστικων ταμειων να κουρεύονται αναλογως). 

 

«Φτάσαμε σε μεγάλη λεπτομέρεια για ένα μηχανισμό που να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη μετατροπή των "κόκκινων" δανείων σε πράσινα, αλλά και τη διασφάλιση της πληρωμής των φόρων και των  εσόδων του δημοσίου», τόνισαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

 

Κεντρικές ιδέες παραμένουν:

  • η στήριξη βιωσιμότητας επιχειρήσεων
  • η διασφάλιση μετατροπής των κόκκινων δανείων σε πράσινα
  • η διασφάλιση Δημοσίου

 Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και μπορεί το θέμα να κλείσει το Σαββατοκύριακο.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:03 - 16 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.