ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Μετά το εορταστικό τριήμερο Ομπάμα-Πολυτεχνείου έρχεται το «σπριντ»

12:22 - 17 Νοε 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Μετά το εορταστικό τριήμερο Ομπάμα-Πολυτεχνείου έρχεται το «σπριντ»
Μετά και τη σημερινή ανάπαυλα για τις εορτές για το Πολυτεχνείο αναμένεται ένα «εφιαλτικό σε ένταση Σαββατοκύριακο», όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, ώστε να επιταχυνθεί η αξιολόγηση.
Στο φόντο της άρνησης του Βερολίνου να συζητήσει μέτρα για το χρέος πέραν όσων περιγράφονται στην απόφαση του Eurogroup της 25 Μαΐου η κυβέρνηση θα πρέπει να φορτσάρει ώστε ως την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου που αναχωρούν οι Θεσμοί από την Αθήνα να βρεθεί κοινό έδαφος για τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017-2018 και τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Και αυτό γιατί  σε τέσσερις μόλις ημέρες, ως το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν με εξ´ αποστάσεως διαπραγματεύσεις στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff-level-agreement) για όλα (!) τα θέματα της αξιολόγησης. 
Στη συνέχεια στόχος είναι στο Eurogroup της Πέμπτης Δεκέμβριο να εγκριθεί το staff-level-agreement, που θα δρομολογήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και παράλληλα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.  Μάλιστα μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη στο Λονδίνο, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να συζητηθεί ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.
Εφόσον δεν «πιαστεί» ο στόχος για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει οι εκκρεμότητες που θα απομένουν στις 5 Δεκεμβρίου να είναι λίγες, και να κλείσουν μέσω ενός άτυπου Eurogroup πριν τα Χριστούγεννα. 
Αν η πρόοδος δεν είναι επαρκής, οι Θεσμοί θα επιστρέψουν τη νέα χρονιά και η όποια λύση μετατίθεται για το προγραμματισμένο Eurogroup της  23ης Ιανουαρίου. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου έρχονται πληρωμές χρέους 3,3 δις. ευρώ και παράλληλα Γαλλία και Γερμανία θα μπαίνουν σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των αναμετρήσεων τον επόμενο Απρίλιο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.