ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση... στοχεύει σε μείωση πλεονασμάτων και χρέος

09:30 - 18 Νοε 2016 | Οικονομία
Η κυβέρνηση... στοχεύει σε μείωση πλεονασμάτων και χρέος
Το ζήτημα της μείωσης της των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για το 2018 και μετά, αναμένεται να κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ενόψει της διαμόρφωσης του νέου μεσοπρόθεσμου αλλά και της συζήτησης για το χρέος. Ωστόσο, μέχρι τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δείξει πειθαρχία και να τηρήσει απαρέγκλιτα τους στόχους του προγράμματος μέχρι το 2017, όπως δηλώνουν αρμόδιοι παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι των θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά και την επίσκεψη Ομπάμα, η συζήτηση αυτή ενόψει και των άδηλων πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, λόγω των εκλογών σε πολλές χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) αναμένεται να ενταθεί με την πίεση του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, ώστε αν είναι δυνατόν, να κλειδώσει μια συμφωνία για συζήτηση του όλου θέματος σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ως πιο πιθανή εκτιμάται ότι είναι η επαύριον των εκλογών στη Γερμανία. Τότε θα μπορούσε η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου να ανοίξει το θέμα αναθεώρησης των στόχων αλλά και λήψης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
 
Πάντως η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Λονδίνο για την πιθανότητα μείωσης των στόχων αρχής γενομένης το 2018 δίνει μια ελπίδα αισιοδοξίας. «Το ΔΝΤ πιέζει για έναν πιο ρεαλιστικό στόχο για το 2018» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το εξετάζει «θετικά» και ότι το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 
 
«Θα πρέπει να δούμε πόσο επιεικές θα πρέπει να είναι το Eurogroup και πόσο θα πρέπει να είναι ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ανοίγοντας για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο την συζήτηση για μείωση του στόχου. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο λόγω και της εμμονής του ΔΝΤ σε πιο ρεαλιστικούς στόχους για πλεονάσματα. Το Ταμείο μάλιστα το συνδέει αυτό με την όλη συζήτηση για το χρέος. Τ
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απλά μια έκφραση κοινής λογικής καθώς σε όλους τους κύκλους οικονομικών εμπειρογνωμόνων ποσοστά πλεονασμάτων όπως το 3,5% του ΑΕΠ ή 4,5% που προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο είναι απαγορευτικά για την ανάκαμψη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (TτE) Γιάννη Στουρνάρας σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι η ΤτΕ συνδέει τις «συγκεκριμένες προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάγκη ελάφρυνσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018, από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε 2%» προκειμένου «να δημιουργηθεί, μεσομακροπρόθεσμα, δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος». Στο ίδιο μήκος κύματος, επίσης, κινείται και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Το θέμα είναι βέβαια ότι πλεονάσματα ακόμα και μειωμένα από το 3,5% απαιτούν σκληρή πειθαρχία κι ενδεχομένως μέτρα καθώς ο στόχος ανάπτυξης με την υπερφορολόγηση προβάλλει δύσκολος μέχρι τότε.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.