ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προειδοποιητικά μηνύματα από το Νότο, αλλά ο Σόιμπλε επιμένει…

10:15 - 18 Νοε 2016 | Οικονομία
Προειδοποιητικά μηνύματα από το Νότο, αλλά ο Σόιμπλε επιμένει…
Ένα ισχνό έστω, αλλά ευκρινές σήμα για το χρέος από το Βερολίνο που θα τόνωνε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας αναμένει η Αθήνα.

Η αναμενόμενη ακαμψία του Σόϊμπλε, δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα κανέναν, ωστόσο, η κυβέρνηση συσπειρώνεται μπροστά από το επιχείρημα ότι μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους, δεν θα έχει κόστος εις βάρος των Γερμανών φορολογούμενων.

 

Το τόνισε εμφατικά ειδικά αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίoς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal επισήμανε πως η ελάφρυνση του χρέους δεν συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο. 

 

Ο υπουργός διαμήνυσε πως τυχόν αναβολή κρίσιμων αποφάσεων τώρα, θα προκαλέσει επενδυτική ακινησία και θα αποκλείσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, ενώ θα ματαιώσει την προοπτική εξόδου από την επιτήρηση σε μια περίοδο όπου ο στόχος αυτός φαίνεται εφικτός. 

 

Την ίδια ώρα επέκρινε τη στάση του Βερολίνου, αξιώνοντας «να μην κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω», ενώ αναφερθείς στις δηλώσεις Σόϊμπλε ότι ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους θα αναστείλει τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις των Ελλήνων, υπογράμμισε: «Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης». 

 

Η ΝΔ στηρίζει τον στόχο της ρύθμισης

Είναι αξιοσημείωτη στο πεδίο αυτό, η στροφή της ΝΔ, η οποία παρά την επιβεβλημένη κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την αμφιθυμία της στο μέτωπο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, στηρίζει τον εθνικό στόχο της μείωσης του χρέους. 

 

Ενδεικτικά, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε «απρεπείς» τις δηλώσεις Σόϊμπλε έναντι του Προέδρου Ομπάμα και όσων δήλωσε από την Αθήνα, ενώ και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε ότι «ο ρόλος της ΝΔ είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι τα συμφέροντα οποιουδήποτε άλλου ξένου πολιτικού».

 

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε επίσης και η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια ο οποίος κάλεσε τον κ. Σόιμπλε να εξηγήσει ποια χώρα του πλανήτη θα μπορούσε να αναπτυχθεί με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι πιστωτές για την Ελλάδα. 

 

Ο Σόϊμπλε τους ενώνει

Η πολιτική της λιτότητας πάντως προκαλεί αισθητούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπου η αυξανόμενη δυσφορία προκαλεί διακριτές κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες.  

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι ζήτησε να σταματήσουν οι περιοριστικές πολιτικές, σχολιάζοντας προς την πλευρά του Βερολίνου το οποίο απέρριψε παγερά το σχέδιο της Κομισιόν για διετές πάγωμα της λιτότητας, πως η χώρα του δεν είναι μηχανή αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

 

Την ίδια ώρα μάλιστα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με Μέρκελ, Ολάντ, Μέϊ, Ρέντζι και Ραχόϊ καλούσε την ευρωπαϊκή ηγεσία να περιφρουρήσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των κοινωνιών της, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη απειλείται με κατάρρευση αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική.  

 

Αποχή από τον προϋπολογισμό

Ελλάδα και Ιταλία εξάλλου, απείχαν από την χθεσινή ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 θεωρώντας μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη η Σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit.

 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Ελλάδα απείχε για πρώτη φορά από τη σημερινή ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην Ανατολική Γειτονία (κυρίως Ουκρανία).

 

Ο χρόνος για μια ακόμα φορά πιέζει πλέον ασφυκτικά, προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει ικανοποιητική πρόοδο στο εργασιακό και τα υπόλοιπα μέτωπα η οποία θα επιβεβαιωθεί στο προσεχές  Εuroworking group της 28ης Νοεμβρίου, προκειμένου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να επισφραγιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.