ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαββατοκύριακο κρίσιμων διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση

13:15 - 19 Νοε 2016 | Οικονομία
Σαββατοκύριακο κρίσιμων διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση
Ένα διήμερο πυκνών διαβουλεύσεων ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου, καθώς το Μαξίμου αναμένει εναγωνίως τις γραπτές προτάσεις των δανειστών στα ζητήματα που εκκρεμούν και από την διευθέτηση των οποίων θα κριθεί αποφασιστικά η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης και το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, ενόψει του Euroworking group αρχικά της 28ης Νοεμβρίου και του Eurogroup στη συνέχεια της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα θέματα που βρίσκονται ανοικτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αφορούν στα εργασιακά και κυρίως στο κεφάλαιο των ομαδικών απολύσεων και του κατώτατου μισθού, στις πηγές χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και στα δημοσιονομικά μεγέθη, λίγες ώρες μάλιστα προτού κατατεθεί το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός για το 2017.    

 

«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις

 

Το Μαξίμου που έχει διαμηνύσει στους εμπλεκόμενους υπουργούς να κλείσουν όλοι οι φάκελοι μέχρι το τέλος του μηνός, θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, γεγονός που θα προσφέρει την αναγκαία πολιτική και ηθική βάση στην Αθήνα, προκειμένου να αξιώσει από τους δανειστές να τηρήσουν με τη σειρά τους τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Το «κλειδί» για την άρση της εμπλοκής, δεν είναι άλλο από τον βαθμό προθυμίας με την οποία η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί στις υποδείξεις των δανειστών για «μεταρρυθμίσεις», μια προτροπή που αποτελεί κοινό τόπο στις δηλώσεις εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

 

Το υπογράμμισε, χωρίς αυτό να αναδειχθεί- τουναντίον υποβαθμίστηκε επικοινωνιακώς από το Μαξίμου-ο Πρόεδρος Ομπάμα στον ελληνικό τελευταίο του σταθμό και πρόσφατα το επανέλαβε μόλις χθες ο έμπειρος επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, ο οποίος έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg μια αρκετά σαφή εικόνα της διαπραγμάτευσης, λέγοντας: «χρειάζεται να κάνει κανείς μεταρρυθμίσεις και αυτό θα φέρει την ανάπτυξη και θα ξεκλειδώσει τα μέτρα για τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει».

 

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα φτάσουμε σε συμφωνία και μετά, όπως είπε « θα είναι σχετικά ήπια η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος», ενώ συσχέτισε ευθέως το ζήτημα του χρέους με τις αλλαγές στα εργασιακά.

 

Ράλι ομολόγων

 

Οι δηλώσεις Βίζερ πάντως είχαν θετικό αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε χθες στο 7%, σε χαμηλά επίπεδα εξαμήνου, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψε και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, το οποίο βρέθηκε και πάλι κάτω από το φράγμα των 700 μονάδων βάσης, στις 677.

 

Αυξημένος ήταν επίσης ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, φθάνοντας τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς είχε αποκλιμακωθεί περίπου 60 μονάδες βάσης, μια τάση που συνεχίστηκε σταθερά και αυτή την εβδομάδα.

 

Παίρνει φωτιά η Βουλή

 

Η Αθήνα, όπως είναι πρόδηλο βρίσκεται στο κέντρο αμφίπλευρων πιέσεων από το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών αλλά και το ΔΝΤ, την παρουσία του οποίου όλοι θεωρούν sine qua non, σε κάτι που αυτήν τη στιγμή κάποιοι περιγράφουν σαν 4ο Μνημόνιο με την κυβέρνηση να απορρίπτει επίμονα αυτήν την εκδοχή.

 

Ο κ. Βίζερ πάντως στις δηλώσεις του στο Bloomberg, αφού ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη, επισήμανε ότι η αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει «να επιτρέψει στους συναδέλφους του ΔΝΤ να εμφανιστούν ενώπιον του Δ.Σ του Ταμείου και να τους προτείνουν να δώσουν ένα ακόμα πρόγραμμα στην Ελλάδα».

 

Όπως είναι επόμενο, το Κοινοβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζεται για πυρετώδεις συνεδριάσεις, δεδομένου ότι, θα κληθεί να εγκρίνει σειρά σημαντικών νομοσχεδίων από την προσεχή εβδομάδα που αφορούν στα προαπαιτούμενα, με αφετηρία τις διατάξεις που απλοποιούν την αδειοδότηση των πρατηρίων καυσίμων, τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, τις ρυθμίσεις για την ΥΠΑ, καθώς και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Προσώρας η Αθήνα, παρακολουθεί σιωπηλά ένα κρεσέντο αρνητικών δηλώσεων από την πλευρά Σόϊμπλε, ο οποίος επανήλθε χθες για να σημειώσει βιτριολικά ότι η Ελλάδα «ζει πάνω από της δυνατότητές της».

 

Κι ο Σόϊμπλε το βιολί του

 

Η μοναδική απάντηση δόθηκε την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος επισήμανε στη Wall Street Journal ότι αν χαθεί η ευκαιρία τώρα, τότε και οι επενδυτές θα αναβάλλουν τις αποφάσεις τους και η Ελλάδα θα χάσει το τραίνο της ανάκαμψης.

 

Η μπάλα προφανώς βρίσκεται στο έδαφος της Αθήνας και η μετατόπισή της, εξαρτάται, όπως είπαμε εισαγωγικά από το μέγεθος της προθυμίας με την οποία θα ικανοποιήσει τις σκληρές αξιώσεις των δανειστών αυτή η εξουθενωμένη κυβέρνηση.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 19 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.