ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπριντ» για να κλείσει συμφωνία-Νέο κείμενο ετοιμάζουν οι Θεσμοί

20:15 - 21 Νοε 2016 | Οικονομία
«Σπριντ» για να κλείσει συμφωνία-Νέο κείμενο ετοιμάζουν οι Θεσμοί
Επιχείρηση επικύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας - Θεσμών, πριν από την αποχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας από τη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν πως συντάσσεται νέο κείμενο με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως αργά το βράδυ.

Το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ενημερώσει πως "βλέπει" σύγκλιση στα πια βασικά θέματα κι έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει τις επόμενες ώρες ένα περίγραμμα συμφωνίας.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο κείμενο συμφωνίας με βάση τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ωρών και θα το στελεί στην κυβέρνηση, ώστε ακόμα και μέσα στο βράδυ να επιστρέψει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο Χίλτον για μια τελική συζήτηση με στόχο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κοινά αποδεκτό κείμενο. 

 

Αυτό το κείμενο θεωρείται βέβαιο ότι θα αφήνει εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα, αλλά θα αποτελεί μία καλή βάση συμφωνίας, που θα μπορούσε να επισφραγιστεί και εξ αποστάσεως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου.

 

Το κείμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενσωματώνει το πλαίσιο συμφωνίας στα σημεία που υπάρχει και θα καταθέτει και τις προτάσεις των θεσμών όπου καταγράφεται διαφορά. Αυτό το κείμενο αναμένεται να  οδηγήσει σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
 
Ο νέος κύκλος συζητήσεων σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα το βράδυ ή και νωρίς αύριο καθώς οι Θεσμοί  αναχωρούν την Τρίτη. Ωστόσο υπάρχει και η εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση σε περίπτωση παραμονής εκκρεμοτήτων.

 

Εκκρεμότητες παραμένουν στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού

 

Πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού δηλαδή της εθελοντικής διευθέτησης των χρεών προς το Δημόσιο και δη του ΦΠΑ και του ΦΜΥ.

 

Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά, φαίνεται να μην απορρίπτει αυτή την πρόταση, αλλά υποστηρίζει πως αν στο «κούρεμα» ενταχθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο, αντίστοιχη μεταχείριση θα πρέπει να έχουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες, δηλαδή να προβλέπεται αντίστοιχο κούρεμα και στο κεφάλαιο των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Όπως είναι γνωστό, θέση της ελληνικής πλευράς είναι η όποια λύση να στηριχθεί στην ίση μεταχείριση των πιστωτών, κι όχι σε βάρος των δημοσίων εσόδων.

 

Πάντως, όπως αναφέρεται, υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη μένουν 3 τεχνικά ζητήματα προς επίλυση: τρόπος υπολογισμού επιτοκιων πώς προσαρμόζονται εγγυήσεις φόροι που δεν θα κουρεύονται Σύμφωνα με τα μεχρι στιγμης δεδομένα ο εξωδικαστικός θα αφορά:

Α) το κύριο μέρος αρχικών υποχρεώσεων

Β) επιτόκιο προσαύξησης

Γ) θα προβλέπει αντιμετώπιση προστίμων-προσαυξήσεων

Δ) θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο)

 

Επίσης θα γίνεται αξιολόγηση αιτημάτων από λίστα διαμεσολαβητών για μικρές επιχειρήσεις και από ελεγκτικές εταιρίες για μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία για μικρές επιχειρήσεις, ενώ προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή η αίτηση είναι να υπάρξει έγκριση από το 60% πιστωτών. Σημειώνεται πως εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα. Αυτή είναι μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να «κλείσει» η διαπραγμάτευση.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «διαβατήριο» για ένταξη στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια για να ενταχθούν στον μηχανισμό θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους.

 

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 20:28 - 21 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.