ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χουλιαράκης έχει σίγουρα τα βραχυπρόθεσμα και ελπίζει στα μεσοπρόθεσμα

18:41 - 24 Νοε 2016 | Οικονομία
Ο Χουλιαράκης έχει σίγουρα τα βραχυπρόθεσμα και ελπίζει στα μεσοπρόθεσμα
Δεδομένα θεωρεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017 είπε συγκεκριμένα: «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους. Η προσδοκία είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα θα αποφασιστούν στο επόμενο Eurogroup και το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμετροποιηθούν για να εφαρμοστούν από το 2018. Η προσδοκία ακόμη είναι ότι εντός του 2017 η χώρα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση».

 

Ακόμη πρόσθεσε ότι τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να μειώνονται μετά τις αμερικανικές εκλογές, αντέχοντας στην πίεση (κάτι που όπως είπε δεν είχε συμβεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα) και σήμερα είναι στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο του προγράμματος, δηλαδή στο ύψος που ήταν την άνοιξη του 2014.

 

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την ΝΔ ότι θα μειώσει μισθούς και συντάξεις με την πολιτική που υποστηρίζει. «Δεν αρκεί να εγκαλεί κάποιος την κυβέρνηση για υφεσιακή πολιτική χωρίς να εξηγεί τι πολιτική θα κάνει ή για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ χωρίς να πει ποιες δαπάνες θα κόψει. Αυτό σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων».

 

Οι στόχοι της κυβέρνησης με τον προϋπολογισμό του 2017 είναι σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός:

  • «η περαιτέρω εμπέδωση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο η χώρα να βγει στις αγορές και το 2018 να πετάξει από πάνω της την επιτροπεία. Η δημοσιονομική αξιοπιστία έχει μία τιμή, το ύψος του επιτοκίου».
  • «η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Το 2016 δώσαμε 272 εκατ. και το 2017 δίνουμε 760 εκατ. για οικονομική ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών και άλλα 300 εκατ. για υγεία και παιδεία, ενώ δίνονται άλλα 250 εκατ. ευρώ για αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
  • «η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου με την επισκόπηση των δαπανών στα υπουργεία και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης».
Τελευταία τροποποίηση στις 19:02 - 24 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.