ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύγκρουση για τα πλεονάσματα με κοινό παρονομαστή τα σκληρά μέτρα

09:02 - 25 Νοε 2016 | Οικονομία
Σύγκρουση για τα πλεονάσματα με κοινό παρονομαστή τα σκληρά μέτρα
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη για την ανάγκη ή μη επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής καταγράφηκαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο χτες. Από τη μια η θέση του ΔΝΤ αλλά και των Financial Times, που ζητούν «κούρεμα» των στόχων, νέες θεσμικές τομές στη λειτουργία της αγοράς, «ψαλίδια» στις δαπάνες αλλά και παρεμβάσεις στο χρέος κι από την άλλη η θέση της Βόρειο - ευρωπαϊκής πτέρυγας του λεγόμενου «ορθού δρόμου» που εκφράζει κυρίως ο Β. Σόιμπλε αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο τελευταίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg που παραχώρησε από την Μάλτα, όπου βρίσκεται, βάζει ξεκάθαρα στο τραπέζι τα μέτρα του 2018, τα οποία εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Σημειώνει πως η συζήτηση για τα μέτρα έχει πέσει στο τραπέζι, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά σημειώνει πως μείωση του πλεονάσματος κάτω από το 3,5% δεν είναι πιθανό να υπάρξει πριν από το 2019 κι έτσι θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πως θα επιτευχθούν οι στόχοι.

 

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση το σενάριο των σκληρών μέτρων παραμένει στο τραπέζι, καθώς για να λάβει ανταλλάγματα μειώσεων στους στόχους η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει για την αποφασιστικότητά της να τηρήσει πειθαρχημένη δημοσιονομική στάση σε βάθος χρόνου. Έτσι, όσο περνούν οι ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το πώς θα καταφέρουν να κερδίσουν να μειωθεί το πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ το 2018 το ΔΝΤ με τα λιγότερα δυνατά μέτρα από μια αναλυτική λίστα που έχει κατατεθεί.

 

Προφανώς η αναβολή του Washington Group έχει να κάνει με την πίεση όλων των πλευρών προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο με πρόσθετα μέτρα και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Μια τέτοια κίνηση μπορεί, επίσης, να ξεμπλοκάρει την αξιολόγηση και να φέρει πιο κοντά τη ποσοτική χαλάρωση για τις τράπεζες (QE). Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει και πάλι να ψηφίσει έως και 12 νομοσχέδια -συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών- μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα...

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 25 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.