ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερουλάνος: Δεν υπάρχει τέλος στις δυνατότητες του Έλληνα

12:53 - 28 Νοε 2016 | Οικονομία
Γερουλάνος: Δεν υπάρχει τέλος στις δυνατότητες του Έλληνα
"Οι νέες συλλογικότητες δημιουργούν νέες δυνατότητες. Και με νέες δυνατότητες δεν υπάρχει τέλος σε τι μπορεί να πετύχει ο Έλληνας", τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος, σε ομιλία του στον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Δυτικής Ελλάδας, με θέμα "Ανάπτυξη και Συνεργασία".

Ο κ. Γερουλάνος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Συνεταιρισμού να οργανώσει παραγωγούς και να επεκτείνει τις συνεργασίες του σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας είναι κομβική για την ανάπτυξη της περιοχής.

 

Διότι, όπως είπε "οι συνέργειες σε μια διαδικασία που ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα και φτάνει στον πελάτη θα διασφαλίσουν τόσο την ποιότητα των προϊόντων στην οποία πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα όσο και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου που θα παραχθεί σε κάθε στάδιο της αλυσίδας.

 

Από το χωράφι στο ράφι, αν θέλουμε να αναδείξουμε την Ελλάδα της ποιότητας που θα αποδώσει αυτά που αξίζει σε όσους συμβάλουν σε αυτή θα πρέπει να συνεργαστούμε πάνω σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα δώσει προοπτική σε όλους τους εμπλεκόμενους".

 

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στα μεγάλα λάθη του παρελθόντος που δεν πρέπει να επαναληφθούν: "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι παραγωγοί, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί με κοινούς στόχους και φιλοδοξίες για τον τόπο μας. Διότι μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν.

 

Και επειδή πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει πρώτοι να παραδεχόμαστε τα λάθη τα δικά μας, θα ονομάσω δύο: Το πρώτο είναι ότι απαξιώσαμε τους συνεταιρισμούς εξαγοράζοντάς τους με μη παραγωγικές επιδοτήσεις και δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας για κομματικό ή/και προσωπικό συχνά όφελος.

 

Και αφότου τους απαξιώσαμε παραδώσαμε τα κλειδιά του πρωτογενούς τομέα στα σούπερ μάρκετ".

 

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ακόμα ότι οι πολιτικοί αγωνιούν για τους ξένους επενδυτές και δεν ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα:

"Αν ακούσετε πολιτικούς να μιλούν τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη ποιο είναι το μόνο πράγμα που αναφέρουν; Μεγάλες ξένες επενδύσεις.

 

Όλοι υπουργοί μας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι για να αναπτύξουμε την οικονομία μας θα πρέπει να προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό με μεγάλα πορτοφόλια που είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε για αυτούς ειδικές, προνομιακές συνθήκες.

 

Όσο θυμάμαι τουλάχιστον, οι Έλληνες πολιτικοί αγωνιούν για το πώς θα κάνουν την Ελλάδα καλύτερη για τους ξένους επενδυτές", τόνισε και πρόσθεσε:

 

Αυτό που χρειάζεται να δουλέψουμε είναι ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει τρία χαρακτηριστικά:

  1. επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής
  2. βασίζεται στην συνεργασία όλων όσων ενδιαφέρονται για το μέλλον της, και
  3. διεκδικεί πραγματική εξουσία από το κεντρικό κράτος

Κλείνοντας, σημείωσε πως "την εξουσία δεν πρέπει να περιμένεις να στη δώσει οικειοθελώς αυτός που την κρατάει στα χέρια του.

 

Πρέπει να την διεκδικήσεις με σχέδιο, συλλογικά και με κάθε δυνατό, νόμιμο μέσο.

 

Και από μια τέτοια προσπάθεια μόνο καλά μπορούν να βγουν.

 

Διότι τέτοιες προσπάθειες, τέτοιοι αγώνες, χτίζουν νέες συλλογικότητες. Οι νέες συλλογικότητες δημιουργούν νέες δυνατότητες. Και με νέες δυνατότητες δεν υπάρχει τέλος σε τι μπορεί να πετύχει ο Έλληνας".

Τελευταία τροποποίηση στις 13:14 - 28 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.