ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Η πίστη στην ΕΚΤ και ο φόβος του λαϊκισμού

14:14 - 28 Νοε 2016 | Οικονομία
Στουρνάρας: Η πίστη στην ΕΚΤ και ο φόβος του λαϊκισμού
Την πίστη του πως η ΕΚΤ θα αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας για την ευρωζώνη και το 2017 εξέφρασε με δηλώσεις του στο Bloomberg, o Γιάννης Στουρνάρας. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα φαινόμενα λαϊκισμού και εθνικισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

"Η ΕΚΤ ετοιμάζεται και πάλι να στηρίξει τη συνοχή της ευρωζώνης εάν χρειαστεί", σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας για να προσθέσει:

 

«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα», δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας», πρόσθεσε.

 

Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες που η ΕΚΤ δεν μπορεί να ελέγξει, όπως οι πολιτικές αλλαγές που ενδέχεται να υπάρξουν σε χώρες της ΕΕ και να προστεθούν στο Brexit: «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει κατ' ελάχιστον σε προστατευτισμό. Και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο».

 

Για κάποιους αξιωματούχους, αυτό ίσως αποτελέσει επιχείρημα για να διατηρήσει η ΕΚΤ για μεγαλύτερο διάστημα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επισημαίνει το Bloomberg. «Νομίζω ότι αυτού του είδους η νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Στουρνάρας.

 

«Το κατά πόσο θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για μια συγκεκριμένη περίοδο ή με βραδύτερο ρυθμό για μεγαλύτερη περίοδο μένει να αποφασιστεί. Υποψιάζομαι ότι θα υπάρχει ένας αριθμός επιλογών στο τραπέζι όταν συναντηθούμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 28 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.