ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρύθμιση χρέους «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση-Ο ρόλος του ESM

09:31 - 30 Νοε 2016 | Οικονομία
Η ρύθμιση χρέους «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση-Ο ρόλος του ESM
Ο φόβος μίας - ενδεχομένως ήδη υπαρκτής - συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για την συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί τον εφιάλτη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι πιέσεις για κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εντείνονται από όλες τις πλευρές.

Το ενδεχόμενο να έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υπό αυτές τις συνθήκες απλώς θα περιμένει τον «λογαριασμό» αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα δήλωνε σε αντίστοιχο πνεύμα: «Όλες οι πλευρές, και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά».

Το ζήτημα αφορά την δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση εξίσωση της λήψης δημοσιονομικών μέτρων και της ψήφισης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% ετησίως για το διάστημα πέραν του 2018, με αντάλλαγμα μία απόφαση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Με απλά λόγια: το Βερολίνο θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για λόγους πολιτικών και τεχνικών εγγυήσεων. Το Ταμείο θέλει μία ρύθμιση του ελληνικού χρεους ώστε να είναι εξυπηρετήσιμο. Και οι δύο «τα βρίσκουν» στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να κλείσει η μεταξύ τους συμφωνία.

Κάτι τέτοιο θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβέρνησης, καθώς από την μία πλευρά η ψήφιση τέτοιων απαιτήσεων πολύ δύσκολα μπορεί να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη έχει ως αντάλλαγμα ρυθμίσεις που εν πολλοίς έχουν προεξοφληθεί και δεν συνιστούν κανενός είδους πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ειδικότερα την γερμανική.

 

Ο ESM θα "πληρώσει" το χρέος

 

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, κονδύλια για την διευθέτηση των αναχρηματοδοτήσεων του ελληνικού χρέους με όρους ευνοϊκότερους των σημερινών, είναι διαθέσιμα και ανέρχονται σε περίπου 28 δισ. ευρώ. Τα 20 από αυτά έχουν περισσέψει από την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα υπόλοιπα προέρχονται από τα κέρδη των κεντρικών και επενδυτικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία βάσει συμφωνίας θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Για να γίνουν όλα αυτά όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να κλείσει τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης και αφετέρου να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει την «λυπητερή».

Τα ποσά αυτά είναι πάντως διαθέσιμα από τον ESM, του οποίου όμως ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ τις τελευταίες εβδομάδες έχει συνταχθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πιέζει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της λήψης αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αντιστοίχου πνεύματος ήταν και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα την Τρίτη, ο οποίος σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι η κυβέρνηση «πρέπει να κάνει προσπάθειες για να υπάρξει ανάταξη στις ανισορροπίες που υπήρχαν. Προσπάθειες ναι, μεταρρυθμίσεις Ναι, λιτότητα όχι!», ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, έστω και αν ανέφερε ότι δεν είναι αυτό ένα επιθυμητό σενάριο. «Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος», είπε ο κ. Μοσκοβισί και συμπλήρωσε: «δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Άγγελος Kωβαίος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 30 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.