ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θυσιάζουμε εισοδήματα και δαπάνες για το χρέος

10:57 - 01 Δεκ 2016 | Οικονομία
Θυσιάζουμε εισοδήματα και δαπάνες για το χρέος
Στο ίδιο έργο θεατές και σε αυτή τη φάση διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι πολίτες, 6 χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο. Η πιθανότητα συμφωνίας στο Eurogroup μπορεί να φαίνεται δύσκολη ωστόσο ήδη το περίγραμμα ενός πλαισίου ολοκλήρωσης της νέας αξιολόγησης διαφαίνεται. Η σταδιακή διαδικασία λήψης σκληρών μέτρων που συνδυάζεται με το «καρότο» μιας κάποιας ελάφρυνσης στο χρέος συνεχίζεται και σε αυτή τη φάση. Το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο πρόγραμμα, κάτι που επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης κεντρικός παράγοντας της Ευρωζώνης σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι είναι προϋπόθεση για συμφωνία να εξασφαλιστεί η συναίνεση του ΔΝΤ στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff-level-agreement) την οποία θα κληθεί να επικυρώσει πολιτικά το Eurogroup. Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν απαραιτήτως την συμφωνία του ΔΝΤ επί των όρων και των προΰοθέσεσων (conditionality) με τους οποίους θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Έτσι η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να προχωρήσει, όπως ζητά το Ταμείο, στην ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο πεδίο των κύριων συντάξεων και του αφορολόγητου και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

 

Οι αλλαγές σε επιδόματα για να κλείσει το κενό

 

Πάντως, όπως έγραφε χτες το Reporter.gr, για να προλάβει τα χειρότερα στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση και να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2018 σπεύδει να καταθέσει προτάσεις στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Κι αυτό για να μειωθεί η διαφορά για τα δημοσιονομικά με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για το 2018 σε μόλις 200 εκατ. ευρώ. Έτσι στις 41 σελίδες του προσχεδίου της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού μνημονίου προβλέπεται η κατάργηση σειράς επιδομάτων και φοροαπαλλαγών. Χωρίς αυτό να αποτελεί τελικό κείμενο συμφωνίας αλλά έκφραση προθέσεων, προβλέπονται τα εξής:

 

1. Καταργείται το επίδομα θέρμανσης που κοστίζει στο κράτος 105 εκατ. ευρώ

 

2. Παύει να ισχύει η φοροαπαλλαγή που υπάρχει σήμερα για τις ιατρικές δαπάνες, δηλαδή η έκπτωση φόρου με συντελεστή 10% επί της δαπάνης για όσoυς έχουν ιατρικά έξοδα που ξεπερνούν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους.

 

3. Καταργείται η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου που γίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

 

4. Βαίνει προς κατάργηση το ειδικό φορολογικό καθεστώς των ναυτικών κι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς. Ο φόρος που ισχύει σήμερα είναι 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού επί του συνόλου των αποδοχών τους.

 

5. Σχεδιάζεται φόρος για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων που γίνονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, Flipkey, Housetrip). Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο φόρος θα ανέρχεται σε 5% ανά διανυκτέρευση (θα αποδίδεται μέσω της πλατφόρμας) ενώ το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή θα μπαίνει στην ίδια κλίμακα με τα ενοίκια (συντελεστές 15% και 45%).

 

6. Προβλέπεται ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων με τα πολυτεκνικά.

 

7. Μειώνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ που στηρίζει σήμερα πολλές οικογένειες.

 

Παράταση της διαπραγμάτευσης

 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «παζαρέψει» το μίγμα μέτρων με ορίζοντα την αρχή του νέου χρόνου, καθώς δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Έτσι είναι πιθανή η έκταση και τον Ιανουάριο των διαπραγματεύσεων, όπως μεταφέρουν στο Reporter.gr κυβερνητικοί παράγοντες. Στο μεταξύ τη Δευτέρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναμένεται να παρουσιαστούν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγούσαν σε χαλάρωση της λιτότητας παραπέμπονται για το μέλλον.

 

Όπως μεταδίδει η DW, κατά την Handelsblatt, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επιδιώκει να απαλλάξει τον Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων. «Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

 

Και προσθέτει τα εξής: «Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

 

Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Η εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση καλείται να συναινέσει σε σκληρές απαιτήσεις για να πάρει ανταλλάγματα για το χρέος και την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που, ωστόσο, δεν θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Κι εκεί έρχεται η ανάγκη για νέο πολιτικό σχεδιασμό είτε για προώθηση της συναίνεσης που δε διαφαίνεται, είτε για συνέχιση του μαραθωνίου. Ωστόσο το ερώτημα είναι αν έχει καύσιμα η κυβέρνηση.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:41 - 01 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.