ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόντρες» στο Χίλτον για τον Τόμσεν και τις εξαγγελίες Τσίπρα

20:29 - 13 Δεκ 2016 | Οικονομία
«Κόντρες» στο Χίλτον για τον Τόμσεν και τις εξαγγελίες Τσίπρα
Από "κόντρες" σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το blog του Πολ Τόμσεν για τη διαπραγμάτευση σημαδεύτηκε η πρώτη συνάντηση του επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Εκφράσαμε τα παράπονά μας στην κυρία Βελκουλέσκου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που απηχεί τις απόψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται μάλιστα να ζήτησε εξηγήσεις για το μπλογκ που ανήρτησαν τη Δευτέρα κορυφαία στελέχη του ΔΤ υποστηρίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν βγαίνουν κι ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σ' αυτή την πολιτική, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν θεωρεί πως το άρθρο Τόμσεν είχε σκοπό να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση αλλά να καταγράψει τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Την ίδια ώρα, όμως, η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε θέση άμυνας, αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη "13η σύνταξη", με το κουαρτέτο να ζητεί λεπτομερή ενημέρωση για το πόσα χρήματα θα δοθούν και φυσικά από που θα αντληθούν.

 

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση της Τρίτης οι θεσμοί ζήτησαν εξηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο για τις παροχές ύψους 600 εκατ. ευρώ, που ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε. «Έγινε συζήτηση, ναι» απάντησε συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου, ωστόσο, δεν διευκρίνησε πού οδήγησε αυτή η κουβέντα και αν κάποιος από τους δανειστές ζήτησε να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

 

Από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ειπώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο επικεφαλής, χωρίς να διευκρινιστεί όμως μέχρι πότε θα διαρκέσουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας πρώτος στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και το κενό για τον προϋπολογισμό του 2018 που υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

 

Δεν δώσαμε δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, επανέλαβε τέλος ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιχειρώντας να διαψεύσει όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:38 - 13 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.