ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Εκτός συμφωνίας οι κινήσεις Τσίπρα

18:11 - 14 Δεκ 2016 | Οικονομία
Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Εκτός συμφωνίας οι κινήσεις Τσίπρα
Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την είδηση του "παγώματος" της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα, που εξετάζονται από τους θεσμούς για το κατά πόσο είναι "συμβατές" με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο Μισέλ Ράινς ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ανάρτηση με τίτλο: "Δήλωση για την Ελλάδα", στην οποία επισυνάπτεται φωτογραφία κειμένου που αναφέρει τα εξής:

 

"-Οι Θεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων.

-Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

-Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο".

 

Νωρίτερα, με προφανή στόχο να στείλει σκληρό μήνυμα στην Αθήνα το Βερολίνο, μέσω του ESM, όπου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ανακοίνωσε μέσω email ότι "παγώνει" τα μέτρα για το χρέος.

 
Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.
 
Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με το πρακτορείο κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των Θεσμών και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει.
 
Το θέμα έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς όπως γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος.
 
Ζητά μάλιστα γρήγορη απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.
 
«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
 
«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης». Με τον τρόπο αυτό απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στις παραπάνω δηλώσεις. 
 
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν το μεσημέρι επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 18:35 - 14 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.