ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μικροσκόπιο» του EWG οι παροχές Τσίπρα

09:25 - 19 Δεκ 2016 | Οικονομία
Στο «μικροσκόπιο» του EWG οι παροχές Τσίπρα
Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG), προκειμένου να εξετάσει το πακέτο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά, το EWG θα κληθεί να αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εξαιτίας των παροχών της κυβέρνησης.

Η Αθήνα εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, καθώς η έκθεση των θεσμών αναφέρει ότι μπορεί για το 2016 τα μέτρα Τσίπρα να μειώνουν το δημοσιονομικό «μαξιλάρι», αλλά για τα έτη 2017 και 2018 δεν αναμένεται κάποια επίπτωση στην επίτευξη των στόχων, εφόσον δεν επαναληφθεί η εφαρμογή τους. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες τόσο για τα μέτρα, όσο και για τη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

 

Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να αποδείξουν ότι το κόστος του 0,4% του ΑΕΠ ή των περίπου 700 εκατ. ευρώ από το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά, δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Ο στόχος είναι να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και με δεδομένη την πολύ καλή πορεία των εσόδων, στο υπουργείο θεωρούν ότι μπορεί τελικά να διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης του πακέτου παροχών.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 19 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.