ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισπρακτικές εταιρείες: Τι δικαιούστε σε περίπτωση παράνομης μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων

12:25 - 19 Δεκ 2016 | Οικονομία
Εισπρακτικές εταιρείες: Τι δικαιούστε σε περίπτωση παράνομης μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων
Παράνομο έκριναν δύο δικάστικές αποφάσεις το να τηλεφωνούν οι εισπρακτικές εταιρείες στους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια και στους κατόχους πιστωτικών καρτών, κ.λπ., εάν οι τράπεζες δεν έχουν προηγουμένως γραπτώς ενημερώσει ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία και εάν οι τελευταίες δεν έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.

Στην περίπτωση που τα παραπάνω δεν συμβαίνουν, έχετε το δικαίωμα να μην απαντάτε σε καμία ερώτηση όταν σας τηλεφωνούν οι εισπρακτικές εταιρείες, καθώς και να διεκδικήσετε την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση για ηθική βλάβη η οποία είναι τουλάχιστον 5.870 ευρώ (συν του νόμιμους τόκους) και να καταφύγετε και στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τις τηλεφωνικές οχλήσεις, πιέσεις, απειλές και συμπεριφορές των εισπρακτικών εταιρειών.

 

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις παραβάσεων των εισπρακτικών εταιρειών, το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται.

 

Οι δύο αυτές δικαστικές αποφάσεις, συγκεκριμένα η υπ' αριθμόν 3428/2016 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και η υπ΄ αριθμ. 273/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών αποτελούν κόλαφο για τις εισπρακτικές εταιρείες που κινούνται κατά παράβαση της Ευρωπαϊκης και Ελληνικής νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ., των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

 

Όπως επισημαίνει η πρώτη απόφαση, ο όρος που αναφέρεται στην έντυπη τυποποιημένη αίτηση χορήγησης δανείου ή πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του, δεν σημαίνει ότι παρέχει στην τράπεζα «τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση» των δυσμενών, κ.λπ. προσωπικών σε εισπρακτική εταιρεία. Για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων, πρέπει πρώτα η τράπεζα να ενημερώσει για την πρόθεσή της αυτή το δανειολήπτη ή τον κάτοχο κάρτας και αυτός να συναινέσει για τη μεταβίβασή τους. Στη συνέχεια η εισπρακτική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το δανειολήπτη ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:45 - 19 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.