ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ελληνικά assets προσελκύουν ξένους επενδυτές

13:53 - 19 Δεκ 2016 | Οικονομία
Τα ελληνικά assets προσελκύουν ξένους επενδυτές
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχεται χωρίς δισταγμό ότι η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα με την προσέλκυση ξένων επενδυτών. «Υπάρχει μια κουλτούρα εδώ που δεν είναι φιλική προς τους επενδυτές και είναι βαθιά ριζωμένη». Αλλά αυτό είναι που αρχίζει να αλλάζει. Αυτό αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) στους Financial Times, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Πιτσιόρλας απαρίθμησε σχεδόν μισή ντουζίνα πωλήσεων υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών, υποδομών και μερών της ακίνητης περιουσίας που ολοκληρώθηκαν κατά την εποχή που διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Όλα τελικά εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο παρά την ισχυρή αντίσταση από τους υπουργούς, τα συνδικάτα και τις τοπικές κοινότητες.
Ο τέως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και νυν αναπληρωτής υπουργός οικονομίας για τις επενδύσεις, είναι αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί τελικά να γυρίσει σελίδα. 
«Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον τώρα και στην Ελλάδα», λέει. 


Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι από τις περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. 
Μάλιστα, οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες ιδιωτικοποίησης της χώρας έδωσαν μια συνολική ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, ισχυρίστηκε ο Πιτσιόρλας. 
Τον επόμενο μήνα η Fraport έχει οριστεί να αναλάβει τη λειτουργία των 14 ελληνικών αεροδρομίων που χειρίζονται τα δύο τρίτα της τουριστικής κίνησης. Σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου, η Fraport θα δαπανήσει 400 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που σε μερικά νησιά του Αιγαίου έχουν αλλάξει ελάχιστα από το 1980.


Την ίδια ώρα, η Cosco Shipping έχει αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά, το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, η Cosco έχει δεσμευθεί να επενδύσει 150 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για τα κρουαζιερόπλοια, της ζώνης επισκευής πλοίων και της παραγωγικής ικανότητας για τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων. 


Οι κινεζικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Η κινεζική State Grid, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ της Ιταλίας, έδωσε την υψηλότερη προσφορά για 24% του ΑΔΜΗΕ, του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.


Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μέρος του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2016 σχετικά με την ευκολία του επιχειρείν, κάτω από όλες τις βαλκανικές γειτονικές της χώρες. Κατατάσσεται στην 141η θέση για την καταγραφή ιδιοκτησίας και στην 133η για την επιβολή συμβάσεων.

 

Οι επίδοξοι επενδυτές διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται η εξασφάλιση των αδειών και οι περαιτέρω χρονοβόρες αιτήσεις στις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Πολλά σχέδια πρέπει να περάσουν από χρονοβόρες διαδικασίες στα διοικητικά δικαστήρια μετά από αντιρρήσεις των τοπικών ομάδων συμφερόντων. Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν την απουσία ενός σύγχρονου κτηματολογίου σε πολλές περιοχές της χώρας, τον καθορισμό ζωνών και ένα ασταθές φορολογικό καθεστώς.


«Για να κάνει κανείς επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει εκτός από κεφάλαια να διαθέτει και αποθέματα της υπομονής», λέει ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Minoan Group.  Η Minoan, παλαιότερα γνωστή ως Loyalward, χρειάστηκε 25 χρόνια για να αποκτήσει όλες τις άδειες που απαιτούνται για ένα έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ στην Κρήτη. Ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα το Μάρτιο, επιτρέποντας στο σύστημα να προχωρήσει. Ήταν η πρώτη ιδιωτική ξένη επένδυση που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Επίσης, τα προβλήματα της Eldorado Gold έδειξαν το ζήτημα των πολιτικών παρεμβάσεων σε έργα ακόμη και αφού έχουν εγκριθεί νόμιμα στα ελληνικά δικαστήρια. Η Eldorado έχει κερδίσει όλες τις 16 δικαστικές υποθέσεις που είχαν σχέση με την επένδυσή ύψους 1 δισ. ευρώ για δύο έργα εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής. Όμως, η εταιρεία αναγκάστηκε να αναστείλει την το έργο στις Σκουριές τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς η τεχνική μελέτη του ανακλήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:14 - 19 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.