ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Σόιμπλε για Ελλάδα: Χωρίς κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει

13:15 - 20 Δεκ 2016 | Οικονομία
Μήνυμα Σόιμπλε για Ελλάδα: Χωρίς κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει
Με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε την ευκαιρία να στείλει σαφές μήνυμα προς όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. "Η ευρωζώνη θα διαλυθεί αν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες", τόνισε συγκεκριμένα στην Die Zeit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με την Ελλάδα να βρίσκεται ασφαλώς πρώτη στο... στόχαστρό του.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμα πως οι θεσμοί συμφωνούν μαζί του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της, είπε ο Σόιμπλε και συμπλήρωσε:

 

«Η αρχική τους απάντηση είναι ‘όχι’. Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.

 

Οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν το κλίμα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου η κυβέρνηση προσδοκά σε ένα βήμα εκτόνωσης της κρίσης και επαναφοράς των μέτρων για το χρέος.

 

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως διευκρινίζουν ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί. Δεν αναμένεται δηλαδή απόφαση για άμεση επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, αλλά ενδεχόμενη επαναφορά τους υπό προϋποθέσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 20 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.