ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραγασάκης: Η επιτευχθείσα βελτίωση, δεν είναι διατηρήσιμη ούτε βιώσιμη

19:12 - 20 Δεκ 2016 | Οικονομία
Δραγασάκης: Η επιτευχθείσα βελτίωση, δεν είναι διατηρήσιμη ούτε βιώσιμη
«Προτάσεις για νέα μέτρα και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», διαμήνυσε στην πλευρά των δανειστών ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αποσυνέδεσε το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους και της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Μιλώντας στη Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι προϋποθέσεις, για  έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και είναι ισχυρές Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση εργάζεται με βάση το βασικό και θετικό σενάριο και θα κάνει από την πλευρά της ό,τι χρειαστεί για να επιλυθούν  έγκαιρα οι λίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες. Μοναδική πηγή αβεβαιότητας, όπως σχολίασε, είναι «οι αποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών».

 

Ο κ. Δραγασάκης, επικαλούμενος και τις θετικές εκτιμήσεις στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική περιέγραψε ένα ενθαρρυντικό πλαίσιο για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας ότι η  έξοδος από την ύφεση δε συνιστά πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός.

 

«Σπάνε δύο φαύλοι κύκλοι που ως τώρα κρατούσαν την οικονομία παγιδευμένη: ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας και ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της αύξησης των «κόκκινων δανείων» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε:

 

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις».

 

Αναγνώρισε όμως, στο πνεύμα που εκφράζει ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ότι η βελτίωση που έχει επιτευχθεί «δεν είναι ούτε επαρκής ούτε βιώσιμη, διότι έγινε με βαρύ κοινωνικό κόστος». Όπως παρατήρησε, «η μείωση του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών  μόνο ως ένα βαθμό αντανακλά τη μετατόπιση της παραγωγής σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

 

Παρόλο που η πρόοδος στο πεδίο αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί, εντούτοις σε μεγάλο βαθμό οι θετικές εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών αντανακλούν τη μείωση των εισαγωγών ως αποτέλεσμα της φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Όπως και η βελτίωση στο δημοσιονομικό πεδίο αντανακλά την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και τη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους των συνεπών φορολογουμένων.

 

Όπως τέλος και η μείωση της ανεργίας ως ένα βαθμό στηρίζεται στην επέκταση της μερικής απασχόλησης».

 

Για να καταστούν,  επομένως, διατηρήσιμες  οι όποιες θετικές αλλαγές και για να αποβούν  προς όφελος της κοινωνίας, όπως ανέφερε, αυτές θα πρέπει να ενταχθούν σ’ ένα σχέδιο μετασχηματισμού της οικονομίας που να οδηγεί σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα.

 

Την προσπάθεια αυτήν όπως υποστήριξε ενισχύουν ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ, ο νέοςΑναπτυξιακός Νόμος, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη συνδυασμένη ρύθμιση των «κόκκινωνδανείων» και των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, με την απλούστευση τωνδιαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων και άλλες δημόσιες πολιτικές.

 

Επισήμανε όμως, ότι «η επιτυχία της μετάβασης στο νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα απαιτεί τη συμβολή όλωντην ενεργή παρέμβαση της κοινωνίας,  το διαρκή κοινωνικό διάλογο, τη στενή συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων».

 

Για τις εξαγγελίες Τσίπρα

 

Αναφερθείς στο έκτακτο βοήθημα και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Δραγασάκης, παρατήρησε: «Πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, απόλυτα συμβατό με τη Συμφωνία, καθώς πρόκειται για υπεραπόδοση εσόδων από αυξημένη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και πάταξη της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και η διάθεσή τους έπρεπε και μπορούσε να γίνει εντός του 2016».

 

Στο σημείο αυτό μάλιστα, αποκάλυψε μια άγνωστη πτυχή των διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Όταν το Μάιο-Ιούνιο του 2015 μας προτάθηκε πιεστικά η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση, τα νησιά και σε άλλους τομείς, εμείς αντιπροτείναμε αντί της αύξησης του ΦΠΑ να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό  εξασφαλίζοντας τα αναγκαία έσοδα  από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τη μείωση της φοροδιαφυγής γενικότερα. Δυστυχώς οι αξιωματούχοι των δανειστών επέμειναν. Δε δέχονταν ως αξιόπιστα τα έσοδα από τις πηγές αυτές. Όμως δεν είχαν αντίρρηση, φυσικά, να το επιχειρήσουμε και με τα έσοδα αυτά να ικανοποιήσουμε ανάγκες πέραν των συμφωνημένων. Και αυτό ακριβώς έγινε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.