ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Το διαπραγματευτικό πισωγύρισμα καθυστερεί την ένταξη στο QE

19:07 - 21 Δεκ 2016 | Οικονομία
HSBC: Το διαπραγματευτικό πισωγύρισμα καθυστερεί την ένταξη στο QE
Το τελευταίο διαπραγματευτικό πισωγύρισμα της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές, δημιουργεί τον κίνδυνο να καθυστερήσει η συμπερίληψη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προειδοποιεί η HSBC.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της τράπεζας, Φάμπιο Μπαλμπόνι, η αναθέρμανση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να μεταθέσει για αργότερα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

 

Η επόμενη μεγάλη πληρωμή δόσης για χρέος είναι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει 6,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και διεθνείς πιστωτές. Με τις σχέσεις με τους πιστωτές να έχουν ψυχρανθεί, θα μετατεθούν για αργότερα η πρόσβαση της Ελλάδας στο QE, η συμμετοχή του ΔΝΤ και η άρση των capital controls, υποστηρίζει ο κ. Μπαλμπόνι.

 

Τον περασμένο μήνα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, τόνισε πως υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να περάσει η Ελλάδα για να κριθούν τα ομόλογα της επιλέξιμα για το QE, μεταξύ των οποίων και η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της κεντρικής τράπεζας.

 

Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν παρεμποδίζεται πλέον από το όριο του 33%, καθώς το ποσοστό του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή της έχει πέσει κάτω από το 26%.

 

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου σκαρφάλωσε πάνω από το 7% για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

 

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει κατά την διάρκεια αξιολογήσεων προγραμμάτων, οπότε αν η δεύτερη αξιολόγηση κρατήσει πολύ καιρό, η τρίτη μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά, όπως συνέβη μετά τις καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση. Με μια αξιολόγηση να είναι έτοιμη να ξεκινήσει, η ΕΚΤ έχει μόνο ένα μικρό παράθυρο για να αγοράσει και δεν αναμένουμε η ΕΚΤ να βιαστεί να κάνει αγορές. Αυτό καθιστά μικρή την πιθανότητα η Ελλάδα να καταφέρει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές» σημειώνει σύμφωνα με τους Financial Times ο κ. Μπαλμπόνι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.