ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στον αέρα» ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης

19:33 - 23 Φεβ 2007 | Οικονομία
«Στον αέρα» βρίσκεται ακόμα μία φορά ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, μετά από τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τελευταίο σχετικό νόμο (3044/2002). Τον λόγο έχει πλέον, όπως φαίνεται, το ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα πρέπει να αναλάβει νέα νομοθετική πρωτοβουλία, που να «συμπλέει» με το σκεπτικό των ανωτάτων δικαστών.

Σημειώνεται ότι το νομοθετικό καθεστώς για τον συντελεστή δόμησης κρίνεται αντισυνταγματικό για τρίτη φορά, καθώς η υπόθεση έχει μεγάλη προϊστορία (απασχολεί το ΣτΕ από το 1980).

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, περισσότεροι από 12.500 ιδιοκτήτες με τίτλους μεταφοράς συντελεστή, κυρίως διατηρητέων και νεοκλασικών κτιρίων, δεν θα μπορούν, μέχρι νεότερης ρύθμισης, να αξιοποιήσουν τους συντελεστές, καθώς είναι αδύνατη η απορρόφησή τους από τις Ζώνες Αγοράς Συντελεστή που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ ζητεί, ουσιαστικά, να θεσπιστούν όροι που θα αξιολογούν την οικιστική επιβάρυνση κάθε περιοχής, προκειμένου αυτή νομίμως να ενταχθεί στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή.

Με την απόφασή της, έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας, Αγγελικής Θεοφιλοπούλου, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι ο νόμος 3044/2002 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και επομένως οι διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του πρέπει να ακυρωθούν.

Στην περίπτωση αυτή προτείνεται η ακύρωση της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ (5636/2004), που θέτει τους κανόνες μεταφοράς συντελεστή δόμησης, καθώς και η απόφαση της Πολεοδομίας Αθηνών που ενέκρινε τη μεταφορά συντελεστή δόμησης από τον Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης στη Νέα Σμύρνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.