ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδος 30% των συναλλαγών στη Σοφοκλέους

20:12 - 23 Φεβ 2007 | Οικονομία
"Μάθημα" στους Έλληνες ευρωβουλευτές για την οδηγία MiFid και την δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών και προσυμφωνημένων πράξεων εξωχρηματιστηριακά πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το Χ.Α. Παρά ταύτα ήταν μιά καλή ευκαιρία για να εξηγήσει και ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος τους τρόπους και μηχανισμούς λειτουργίας του Χ.Α. και παράλληλα, να αναδείξει την συμβολή του στην Ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. λοιπόν, «οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν σήμερα, κατά μέσο όρο, το 55% της καθημερινής συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην αγορά μας από την αρχή του 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ (και αυτό χωρίς την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, η οποία πραγματοποιήθηκε εξωχρηματιστηριακά). Το 2004 ο τζίρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου "έτρεχε" με 140 εκατ. ευρώ την ημέρα. Το 2005 αυξήθηκε κατά 50% και πραγματοποιούσαμε συναλλαγές ύψους 210 εκατ. την ημέρα. Το 2006 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 63% και ξεπέρασε τα 343 εκατ. ευρώ ημερησίως. Το 2007 έχει ξεκινήσει αρκετά καλά και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ξεπερνάει πλέον τα 443 εκατ. ευρώ ενισχυμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι».

Την ίδια ώρα ο ΣΜΕΧΑ σε ανακοίνωσή του θεωρεί ότι από την εκδήλωση δεν θα έπρεπε να απουσιάζουν οι χρηματιστές. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «θεωρεί όμως ότι η ενημέρωση των ευρωβουλευτών δεν θα είναι πλήρης αφού απουσιάζουν από αυτή τα μέλη του ΧΑ, που εκπροσωπούν 1,400,000 επενδυτές στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Επιπλέον, δεν εκπροσωπούνται οι θεσμικοί επενδυτές, οι εισηγμένες εταιρίες που είναι οι παράγοντες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Χ.Α. είναι ο τόπος κατάρτισης των συναλλαγών και μετά την εφαρμογή της MiFID θα έχει και σε αυτό το σημείο περιορισμένο ρόλο. Η εδραίωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς ως ηγέτιδας δύναμης της περιοχής επιτυγχάνεται με συγκεκριμένα θεσμικά και φορολογικά μέτρα και συνεχή συνεργασία όλων των φορέων αυτής».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.