ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπέμπει SOS το ενεργειακό σύστημα της χώρας

17:54 - 22 Δεκ 2016 | Οικονομία
Εκπέμπει SOS το ενεργειακό σύστημα της χώρας
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ενεργειακό σύστημα της χώρας, εξαιτίας της ενεργειακής υποστήριξης που χρειάστηκε να παράσχει η Ελλάδα προς τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την προσωρινή απόσυρση σημαντικού αριθμού πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία και την Ιταλία, έχει δημιουργηθεί μια κρίση στην Κεντρική Ευρώπη, η χώρα μας έχει προχωρήσει σε εξαγωγές ηλεκτρισμού από τη χώρα μας προς τη Γαλλία.

 

Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό σύστημα έχει οδηγηθεί σε μια οριακή κατάσταση και από την περασμένη Δευτέρα ο διαχειριστής τους συστήματος ΔΕΣΦΑ έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού 1 (έγκαιρη προειδοποίηση) ενώ χθες ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού στο 2 (κατάσταση επιφυλακής).

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνεδρίασε σήμερα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί μια ενεργειακή κρίση ενόψει κιόλας της γιορτής των Χριστουγέννων που οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες.

 

Παρότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου γίνονται κανονικά από όλα τα σημεία εισόδου (Σιδηρόκαστρο, Κήποι Έβρου και σταθμός Ρεβυθούσας), το βασικότερο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, με την τροφοδοσία να φαίνεται πως δεν είναι αρκετή.

 

Σημειώνεται ότι για σήμερα το σύνολο της ζήτησης φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 227 χιλιάδες μεγαβατώρες, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης για αέριο από ηλεκτροπαραγωγούς (138 χιλ. μεγαβατώρες).

 

Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη της ΡΑΕ ζητήθηκε καταρχάς ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ και οι ηλεκτροπαραγωγοί να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

 

Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί η εφεδρεία μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο. Αυτές είναι το Λαύριο 5 της ΔΕΗ και η Κομοτηνή. Βεβαίως για τις ώρες της μεγάλης αιχμής προβλέπεται να αξιοποιηθούν τα υδροηλεκτρικά και ειδικότερα τα Κρεμαστά, το Καστράκι, ο Ιλαρίωνας, το Πολύφυτο, η Σφηκιά, ο Ασώματος, ο Θησαυρός, ο Αώος κλπ.

 

Μάλιστα, εάν διαπιστωθεί ότι τα προβλήματα συνεχίζονται, το επόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι να ανέβει το επίπεδο συναγερμού από το 2 στο 3, κάτι που όμως δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση θα εξεταζόταν ακόμα και η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της ζήτησης όπως η διακοψιμότητα και στο φυσικό αέριο, αλλά και στον ηλεκτρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.