ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ecofin: Αύριο αναμένεται σήμα εξόδου της Ελλάδας από την κοινοτική επιτήρηση

10:44 - 26 Φεβ 2007 | Οικονομία
Αύριο αναμένεται να δοθεί σήμα εξόδου από το Ecofin για άρση της κοινοτικής επιτήρησης της χώρας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος, εγκρίνοντας παράλληλα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006-2009.

Με την έγκριση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα υποχώρησε το 2006 και ότι φέτος θα παραμένει κάτω από το 3% του ΑΕΠ , ενώ ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτήρηση, διαδικασία για την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της.

H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή θα περιμένει τις εαρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν την 7η Mαϊου και θα επιβεβαιώνουν ότι το έλλειμμα θα διατηρηθεί κάτω από το 3% του AEΠ και φέτος και συνεπώς η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος που επιτεύχθηκε πέρυσι είναι διατηρήσιμη όπως απαιτεί το Ecofin.

Kατόπιν αυτού, η Eπιτροπή έχει στη διάθεσή της κάτι λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να συντάξει τη γνωμοδότησή της για την άρση της επιτήρησης, ώστε να την εγκρίνει το Ecofin στην τελευταία προγραμματισμένη επί γερμανικής προεδρίας συνεδρίασή του, την Tρίτη 5 Iουνίου.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα στο Ecofin του Iουνίου,ενόψει και του ενδεχομένου για πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, κατά το οποίο θα ανάψει το «πράσινο φως» για την απόφαση που θα λάβει το Ecofin την Τρίτη.

 

Aναλυτικότερα  ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων έχει ως εξής:

Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1.Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, με βάση και τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση του Συμβουλίου για τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομίας της Ομάδας των «7» που έγινε στο Έσσεν της Γερμανίας στις 9-10 Φεβρουαρίου.

 

2.Ενιαίες Κατευθυντήριες Γραμμές για Ανάπτυξη και Απασχόληση

Το κείμενο των Ενιαίων Κατευθυντηρίων Γραμμών για την Ανάπτυξη και τηνΑπασχόληση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Eurogroup και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί στο Συμβούλιο Ecofin, εν όψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

3. Δημοσιονομική Πολιτική: Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Το Συμβούλιο θα εξετάσει τις βασικές δημοσιονομικές πτυχές των επικαιροποιημένωνΠρογραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ιρλανδίας.

 

4.Εξελίξειςστο κόστος εργασίας

Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο κόστος εργασίας, σε συνέχεια της συζήτησης που έγινεστο Συμβούλιο της 27-11-2006 για το ρόλο των μισθών στην αποτελεσματική προσαρμογή των οικονομιών της ευρωζώνης.

 

5.Έκθεση της Ε. Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά

Θα παρουσιασθεί η ενδιάμεση έκθεση της Ε. Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, εν όψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

6.Μέθοδος εργασίας του Eurogroup

Θα συζητηθεί σχετική έκθεση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής.

 

B. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

 

1.Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

α.Επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Το Συμβούλιο θα εκφράσει γνώμη, με βάση σχετικές συστάσεις της Ε. Επιτροπής,για τα αναθεωρημένα προγράμματα της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Πορτογαλίας.

β.Προγράμματα Σύγκλισης

Θα εξεταστούν τα προγράμματα σύγκλισης της Δανίας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

 

γ.Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος: Πολωνία

HΕ. Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο (βάσει του άρθρου 104(7) της Συνθήκης Ε.Ε.)να απευθύνει σύσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.