ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπουν 8 διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα το 2017

09:00 - 29 Δεκ 2016 | Οικονομία
Τι προβλέπουν 8 διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα το 2017
Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και στον αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική οικονομία η κόντρα της κυβέρνησης με τους δανειστές, επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους για την Ελλάδα διεθνείς οίκοι. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι ξένοι θεσμικοί αναλυτές δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι το 2017 και αυτή τη φορά οι προβλέψεις τους για την Ελλάδα μόνο... ξεκάθαρες δεν είναι.

Αναλυτικά τι προβλέπουν οίκοι για την Ελλάδα το 2017:

 

HSBC: Υψηλός κίνδυνος να καθυστερήσει σημαντικά το κλείσιμο της αξιολόγησης

 

Υψηλό κίνδυνο να καθυστερήσει σημαντικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «βλέπει» η HSBC, επισημαίνοντας όμως ότι θεωρεί απίθανο το σενάριο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

 

Θα χρειαστεί πολύς κόπος προκειμένου να αποκασταθεί η εμπιστοσύνη αυτή. Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, κυρίως στο μέτωπο των μέτρων για το 2018, για να καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που τα περιθώρια, λόγω της εκλογικής ατζέντας στην Ευρώπη, είναι πολύ μικρά, σχολιάζει η HSBC.

 

Τα πνεύματα εντάθηκαν, λόγω των εξαγγελιών, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει και πάλι στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων, προσθέτει.

 

Όπως και στο παρελθόν, τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων καθορίζονται από τις λήξεις των ομολόγων. Και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις πρώτες λήξεις του 2017 τον προσεχή Ιούλιο, όταν και θα πρέπει να καταβάλει 7 δισ. ευρώ σε ομόλογα και επιτόκια.

 

Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν διαρκώς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Εάν λοιπόν η δεύτερη αξιολόγηση διαρκέσει πολύ και η τρίτη ξεκινήσει αμέσως μετά, τότε τα ελληνικά ομολόγα δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο QE.

 

Επίσης, οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προφανώς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνεται.

 

Οι δύο βασικές προτεραιότητες για το ΔΝΤ είναι η πρόληψη των συστημικών κινδύνων και η πληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει στην Ελλάδα.

 

Και σύμφωνα με την HSBC ο κίνδυνος διάχυσης από την Ελλάδα είναι χαμηλός, ενώ η χώρα δεν έχει πλέον μεγάλα ελλείμματα.

 

Επιπλέον τα ανοίγματα των διεθνών τραπεζών προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρά (λιγότερα από 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με την BIS), και ο κίνδυνος η Ελλάδα να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε διάλυση είναι χαμηλός, τουλάχιστον για τώρα.

 

Επίσης, δεδομένου του ότι η ευρωζώνη θα κατέχει το 80% του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018, η HSBC βλέπει μικρό κίνδυνο το ΔΝΤ να μην λάβει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει.

 

Συνολικά, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για το ΔΝΤ να μην εμπλακεί, καταλήγει η HSBC.

 

JP Morgan: Κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα στηρίξει την ανάπτυξη

 

Η διαμάχη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές θα επιλυθεί σύντομα, χωρίς να επηρεάσει τη θετική έκβαση της β΄αξιολόγησης, εκτιμά σε έκθεσή της η JP Morgan.

 

Η JP Morgan εκτιμά ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, λόγω του πολιτικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή νέων μέτρων, αλλά θεωρεί ότι η κυβέρνηση μάλλον θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί στις επιταγές των δανειστών, προκειμένου να επιβιώσει, καθώς γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν μια νέα αναταραχή στην Ελλάδα, καθώς η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 2017.

 

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν είναι αρνητικό γεγονός. Όπως εξηγεί, από μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι πιο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, αν ληφθεί υπόψη το προβάδισμα που καταγράφει η

Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.

 

Σύμφωνα με την JP Morgan, ενδεχομένως να υπάρξει μια αναταραχή στις αγορές βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα στηρίξει την ανάπτυξη και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, το δημοσιονομικό ρίσκο για το 2017 και 2018 από τις εξαγγελίες Τσίπρα, είναι περιορισμένο.

 

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης θα συνεχιστούν στις αρχές του 2017.

 

Παράλληλα, κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Γερμανία έχει απομονωθεί και είναι ο μόνος εκφραστής της σκληρής γραμμής απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τη στάση του ESM, όπου η επιρροή Σόιμπλε είναι πολύ ισχυρή.

 

Moody's: Credit negative για την ελληνική οικονομία οι καθυστερήσεις στην 2η αξιολόγηση

 

Credit negative θεωρείται για την ελληνική οικονομία οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

 

Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει ο οίκος, γεγονός που είναι πιστωτικά αρνητικό για την οικονομία.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει οι επενδυτές να λάβουν υπόψιν τους την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 

Το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μάλιστα δείχνει μια σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

 

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο για τους ομολογιούχους, αναφέρει η Moody's.

 

Deutsche Bank: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα

 

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει επιτέλους μια βιώσιμη ανάκαμψη, αλλά το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η οικονομία είναι ακόμη δύσκολο, λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, επισημαίνει η Deustche Bank.

 

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι στο βασικό σενάριο αναμένεται μηδενική μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ το 2016 και ανάπτυξη υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2017.

 

Η συνάντηση του Δεκεμβρίου του Eurogroup ενέκρινε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Πρώτον, τα εμπόδια για τη δράση της ελληνικής κυβέρνησης, και κυρίως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

 

Δεύτερον, το ΔΝΤ βλέπει ότι οι επιθετικοί δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος δεν είναι εφικτοί / αξιόπιστοι, πιέζοντας είτε για περισσότερα μέτρα είτε για πιο δραστική ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

 

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την Deutsche Bank, με το δύσκολο ευρωπαϊκό πολιτικό ημερολόγιο μέχρι το 3ο τρίμηνο 2017, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα πιο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα.

 

Bank of America Merrill Lynch: Βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

 

Για την Bank of America Merrill Lynch η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 κατά 1,4% (σε πραγματικούς όρους).

 

Ωστόσο, για τον τραπεζικό κλάδο, κάθε οριακή ανάκαμψη θα αντισταθμιστεί από την πτώση των μεικτών χορηγήσεων.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η μείωση των NPEs αναμένεται να είναι στα 10 δισ. ευρώ την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έως και το 2017, ήτοι 4% του τρέχοντος όγκου των τεσσάρων τραπεζών.

 

Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει μείωση 2% στη χορήγηση των δανείων το 2017 και σταθεροποίηση το 2018-2019.

 

Citigroup: Θα αυξηθεί το πολιτικό ρίσκο και πάλι

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τους πιστωτές με τις παροχές στους συνταξιούχους και την αναστολή της προγραμματισμένης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τη Citigroup.

 

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι πολύ περιορισμένες παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και πάλι, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών να αυξάνεται.

 

Ωστόσο, τα εμπόδια για τη διενέργεια εκλογών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη δημοτικότητα του, παρατηρεί η Citigroup.

 

Brown Brothers Harriman: Ο Τσίπρας δεν θα έχει καλό τέλος, εάν δεν εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους

 

«Η αποτυχία να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους, δεν θα τελειώσει καλά για τον Τσιπρα» αναφέρουν οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους «για να ελαχιστοποιήσει τις εκλογικές απώλειες, υπάρχει κάποια σκέψη ο Τσίπρας να κινηθεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει επιπλέον πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να προετοιμαστεί για πρόωρες εκλογές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι απώλειες θα είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου.

 

Πάντως, οι αναλυτές της ΒΒΗ αναφερόμενοι στις εξαγγελίες του κ Τσίπρα για το εφάπαξ βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, σημειώνουν ότι η Ελλάδα από την πλευρά της εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ο πρωθυπουργός ξόδεψε αμέσως της διαφορά.

 

«Αυτό ενόχλησε μερικούς από τους δανειστές, αν και η Γαλλία φαίνεται να είναι πιο συγκαταβατική» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

 

Eurasia: Εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017 εάν Γερμανία και ΔΝΤ επιμείνουν για νέα μέτρα

 

Εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017 «βλέπει» για την Ελλάδα η Eurasia, σε περίπτωση που Γερμανία και ΔΝΤ επιμείνουν για νέα μέτρα λιτότητας.

Όπως δηλώνει o Mujtaba Rahman διευθύνων σύμβουλος της Eurasia, ο παράγοντας που θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο για την πρόωρη προσφυγή των Ελλήνων στις κάλπες είναι το εάν και πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Αθήνα.

 

«Εάν η Γερμανία και το ΔΝΤ συνεχίσουν να πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις αλλά και για φορολογική μεταρρύθμιση -ως αντάλλαγμα για μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος- είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017.


Αν όχι, δεν αποκλείεται ο Τσίπρας να παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του το 2019» υποστηρίζει ο Rahman.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.