ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης προληπτικά μέτρα και ρόλος του ΔΝΤ

09:32 - 12 Ιαν 2017 | Οικονομία
Στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης προληπτικά μέτρα και ρόλος του ΔΝΤ
Με κάθε τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση ώστε να προλάβει το «τραίνο» των QE, δηλαδή, της ποσοτικής χαλάρωσης, που είναι απαραίτητη ώστε να πιαστούν οι στόχοι για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017.

Έτσι φαίνεται να αποδέχεται τη συζήτηση επί νέων μέτρων για το διάστημα μετά το 2018 για να δώσει «λαβές» ώστε να καμφθούν οι πλέον σκληροί του Eurogroup. Σήμερα οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση με τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί ενώ έπεται συνεδρίαση του EwG, όπου θα γίνει καταγραφή της κατάστασης και θα φανεί εάν η πρόθεση για λήψη των πρόσθετων προληπτικών μέτρων μπορεί να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

 

Ο λόγος για επέκταση του «κόφτη» με στόχευση στις συντάξεις αλλά και μείωση του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μείωση του αφορολογήτου ορίου έως τα επίπεδα των 6.800 ευρώ περίπου, από τα 8.636 έως 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Αυτό ως απάντηση στο αίτημα των Θεσμών για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που είναι και το κεντρικό τόσο του ΔΝΤ – Βερολίνου όσο και εγχώριων παραγόντων όπως ο ΣΕΒ.

 

Το ζήτημα είναι ότι η ανάδειξη του θέματος βάζει και πάλι στη γωνία την κυβέρνηση, που με δηλώσεις τόσο του υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, όσο κι άλλων στελεχών, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα. Αναζητείται επικοινωνιακό δηλαδή σερβίρισμα που ούτως ή άλλως έχει ήδη γίνει με την απόδοση στους θεσμούς της επιμονής για «κούρεμα» των ορίων κάτω από τα οποία δεν υπάρχει φόρος.

 

Ένας τέτοιος τρόπος είναι να υπάρξει μια ρητή πολιτική δέσμευση και όχι ψήφιση νόμου για τα συγκεκριμένα νέα μέτρα, κάτι που όμως το ΔΝΤ δεν το αποδέχεται. Ο λόγος είναι ότι το Ταμείο θέλει να έχει μια ισχυρή βάση ώστε να προχωρήσει στην έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

 

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ι. Δραγασάκης, μιλώντας, χτες, στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε νέα πακέτα μέτρων εκτός των συμφωνιών». Ο ίδιος επέμεινε ότι θα πρέπει να αποτραπεί η επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. «Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, με την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και την αμφισβήτηση της ακεραιότητας, της συνοχής και της προοπτικής της ΕΕ, η έγκαιρη ολοκλήρωση τόσο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και συνολικά του Προγράμματος, δεν είναι προς όφελος μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης», τόνισε.

 

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά αναδεικνύει την πολιτική σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που όμως «σκοντάφτει» στη στάση και το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ. Όμως χωρίς ενεργό παρουσία του Ταμείου τα πράγματα περιπλέκονται για το μείζον θέμα της εκτίμησης βιωσιμότητας του χρέους, που ξεκλειδώνει QE και σταδιακή επάνοδο στις αγορές.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.