ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέκρινε ο ESM τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος-Προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ

17:50 - 23 Ιαν 2017 | Οικονομία
Ενέκρινε ο ESM τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος-Προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ
Ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να υπογραμμίζει, πάντως, πως η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος "εναπόκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση".

Υπενθυμίζεται ότι στην ατζέντα περιλαμβάνονταν η εξέταση των κανόνων που θα ισχύσουν σε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, εξασφαλίζοντας ότι το κόστος που σχετίζεται με τα μέτρα θα «απομονωθεί» και θα περάσει στην Ελλάδα και ότι τα άλλα κράτη μέλη του ESM δεν θα αναλάβουν επιπλέον κόστος. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στην απόφαση του Eurogroup.

 

«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.


«Η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ταμείου.

 

Τα μέτρα, όπως έχει αποφασιστεί, αφορούν:

 

1) Ανταλλαγή ομολόγων: Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

 

2) Swaps επιτοκίων: Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

 

3) Προσαρμογή χρηματοδότησης: Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:19 - 23 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.