ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τη σύνταξη... συντηρούνται ένα στα δυο νοικοκυριά

09:26 - 25 Ιαν 2017 | Οικονομία
Με τη σύνταξη... συντηρούνται ένα στα δυο νοικοκυριά
Υψηλό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη των μελών (αγγίζει το 50%). Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα εισοδήματος που παρουσίασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος.

Σύμφωνα παραλληλα με τα ευρήματα της έρευνας το 75,3% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2016 σε σχέση με το 2015, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων (στην κατηγορία άνω των 30.000 ευρώ παρουσιάζεται αύξηση στο 11,1% του πληθυσμού). 

 

Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα μονομελή νοικοκυριά και όσα έχουν ένα άνεργο στο νοικοκυριό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 1,5% του πληθυσμού καταφέρνει να αποταμιεύσει. 

 

Ενδεικτικό της εκτεταμένης εισοδηματικής επισφάλειας  είναι το γεγονός ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 15,8% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 51,4% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.

 

Σχεδόν τα  2 στα 3 νοικοκυριά (65,3%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά, τα νοικοκυριά με ανέργους και χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.

 

Επιπλέον  το 21,3% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 58,2% των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, ένδειξη της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα υπέρογκα φορολογικά βάρη. Ασφαλώς, οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν, και ιδιαίτερα των 100 δόσεων έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση των φορολογικών βαρών. Συνολικά, από την έναρξη της κρίσης, πάνω από 160,000 νοικοκυριά έχουν υποστεί δέσμευση/ ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. 

 

Όσο για τα χρέη προς τράπεζες το 27,3% των νοικοκυριών με δανειακές υποχρεώσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες (αφορά περίπου 430,000 νοικοκυριά). Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα φτωχότερα και μονομελή νοικοκυριά (άνω του 40%). Όμως ιδιαιτέρως αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το 2017 παραμένουν συντριπτικά αρνητικές, καθώς το 73,5% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης  και μόνο το 5,1% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων.

 

Με το φόβο της ανεργίας

 Επιπλέον η οικονομική ασφυξία αλλά και η παρατεταμένη ανεργία έχει  αναγκάσει  το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων επιστημόνων και μη, να  αναζητούν  δουλειά έκτος Ελλάδας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ δύο στους τρεις νέους (ηλικίας 18-35) σκέφτονται να μεταναστεύσουν αναζητώντας δουλειά.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:31 - 25 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.