ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» ΕΣΕΕ για την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ

15:22 - 26 Ιαν 2017 | Οικονομία
«Καμπανάκι» ΕΣΕΕ για την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ
Από το ΚΕΑΟ θα εισπράττονται από ‘δω και στο εξής όλα τα χρέη προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου για την πληθώρα των εγκυκλίων που δημοσιεύονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Εργασίας, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προβαίνει σε διευκρινιστικές επισημάνσεις αναφορικά με την προσφάτως δημοσιευθείσα απόφαση διαβίβασης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στο ΚΕΑΟ.

Με βάση την υπουργική απόφαση 58039/3275/28.12.2016 διαβιβάζονται στο Κ.Ε.Α.Ο. από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της απόφασης δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. 

Από εδώ και στο εξής όλα τα χρέη προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) , άνω και κάτω των 5.000 € θα εισπράττονται από το ΚΕΑΟ. 

Σύμφωνα με την προηγούμενη υπουργική απόφαση οικ.13822/1089/2.5.2014 «Κριτήρια προσδιορισμού των «εισπράξιμων» ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ», όπως ισχύει, καταργείται από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης 58039/3275/28.12.2016.

Μέχρι τώρα στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονταν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ το ύψος της οφειλής έπρεπε να ανέρχεται στο ποσό των 5.000 € και άνω. 

Αναφορικά με τη μεταβίβαση ακινήτων ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ´ αυτού, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα να μην χορηγούν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας σε οφειλέτη, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης σχολίασε τα εξής:

«...Αδιαμφισβήτητα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που απορρέουν από τη θέσπιση του νέου ΕΦΚΑ, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας στην αγορά. Είναι γεγονός πως το όριο των 5.000 ευρώ λειτουργούσε ως ασφαλιστική δικλίδα και στην ουσία αποτελούσε ένα μαξιλάρι προστασίας για τους μικροοφειλέτες.

Η μεταβίβαση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών από τα Ταμεία, στον εισπρακτικό μηχανισμό του ΚΕΑΟ για την εντατικοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης, όπως εκείνες των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς και να μας βρει ενημερωμένους, ώστε να αποφύγουμε ηλεκτρονικά κατασχετήρια και δεσμεύσεις επιχειρηματικών λογαριασμών. 

Η ΕΣΕΕ, μάλιστα, προειδοποιεί ότι όσο καθυστερεί η ψήφιση και εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις εκτίθενται στο κίνδυνο έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες. 

Αντιθέτως, ο Μηχανισμός Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δίνει τη δυνατότητα στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να ξεκινήσει τη διαδικασία βοήθειας για την ταυτόχρονη ρύθμιση όλων των υποχρεώσεών τους. 

Το μόνο λοιπόν που ενδέχεται να αποτελεί παρηγοριά στην απόφαση της διαβίβασης των οφειλών από το πρώτο ευρώ στο ΚΕΑΟ, είναι να βοηθήσει τον υπόχρεο να καλύψει έτσι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο των 20.000 ευρώ, για την ένταξη του οφειλέτη στον μηχανισμό ρύθμισης, με το ενδεχόμενο πλεονέκτημα να «κουρευτούν» τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις της οφειλής...»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.