ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προληπτική νομοθέτηση μέτρων για ασφαλιστικό και αφορολόγητο ζητούν οι δανειστές

19:47 - 26 Ιαν 2017 | Οικονομία
Προληπτική νομοθέτηση μέτρων για ασφαλιστικό και αφορολόγητο ζητούν οι δανειστές
Τη νομοθέτηση μέτρων όπως περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα έχουν ισχύ το 2019, ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, κρατώντας μάλιστα μια κοινή γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα. Οι δανειστές ζητούν αυτά τα μέτρα εκ των προτέρων για την περίπτωση που κριθεί εκ του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων ότι θα χρειαστούν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών πριν από το Eurogroup δεν παρουσίασε κάποια πρόοδο.

 

Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τη συγκεκριμένη απαίτηση των δανειστών και επιμένει στη μη νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων ούτε για την περίοδο μέχρι το 2018, ούτε για μετά. Μάλιστα, στηρίζει τη θέση της στον ενισχυμένο «κόφτη» ο οποίος δεσμεύει για περικοπή δαπανών ή αύξηση φόρων και μετά το 2018 αν χρειαστεί.

 

Επίσης, η Αθήνα επικαλείται την δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016.

 

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ-Θεσμούς και Σόιμπλε


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, Πρόεδρο του EuroWorking Group, προκειμένου να διερευνήσουν το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης και να δημιουργήσουν... μονοπάτι συμφωνία.


Επίσης, στις 14:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης). Την πλευρά του ΔΝΤ εκπροσώπησε τελικά ο Πολ Τόμσεν, αν και νωρίτερα είχε δηλώσει ασθένεια.


Συνάντηση υπήρξε και με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 15:30 ώρα Ελλάδος, περίπου μισή ώρα δηλαδή πριν ξεκινήσει το Eurogroup.


Τι δηλώνει το ΔΝΤ


«Οι θέσεις μας για την Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ William Murray. Όπως είπε το Ταμείο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στις συζητήσεις αλλά για να πάει μια πρόταση για πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτό προϋποθέτει να «βγαίνουν» τα μεγέθη.


«Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα περισσότερη λιτότητα. Μπορούμε να προχωρήσουμε με πλεονάσματα 1,5% με τα υφιστάμενα μέτρα και την ελάφρυνση χρέους», εξήγησε σημειώνοντας πως η έκθεση για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την ανάλυση χρέους (DSA) και θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ θα δημοσιοποιηθεί λίγο μετά.


Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις αν μπορεί το ΔΝΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα την τρέχουσα χρονιά αρνήθηκε να απαντήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:51 - 26 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.