ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων Management, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ

13:11 - 27 Ιαν 2017 | Οικονομία
Βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων Management, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ
Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε ελπιδοφόρα βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τα βασικά οικονομικά μεγέθη, τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2015.

Αντίθετα με τις προσδοκίες για τα μακροοικονομικά μεγέθη, αυτές που αφορούν στην εξέλιξη των παραγωγικών συντελεστών παρέμειναν σχεδόν στάσιμες το τέταρτο τρίμηνο. Ο σύνθετος δείκτης GMCCI – Παραγωγικοί Συντελεστές παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος έναντι του προηγουμένου τριμήνου, αναφέρει ο ΣΕΣΜΑ.

 

Τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση παραμένουν η υψηλή φορολογία, οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και η «ασυνέχεια» στη λειτουργία του κράτους.

 

Μέτριες θεωρούνται οι επιδόσεις του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη, την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και οι καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε ανάκαμψη των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, δηλαδή το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, το ποσοστό ανεργίας, τις ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τις εξαγωγές και, τέλος, το ρυθμό μεταβολής των τιμών.  Βελτίωση  υπάρχει τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2015. Ο μέσος όρος του ισοζυγίου «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του GMCCI – Οικονομική Συγκυρία, αυξήθηκε το τέταρτο έναντι του προηγουμένου τριμήνου, από -7,6% σε -1,9%, ενώ ήταν -2,8% στο τέλος του 2015. Η βελτίωση μάλιστα καταγράφηκε και στις πέντε συνιστώσες του δείκτη, ιδιαίτερα όμως όσον αφορά την ανεργία και τις εξαγωγές.

 

Η ανάκαμψη των προσδοκιών είναι επίσης εμφανής και από τη σύγκριση των τιμών του GMCCI για ολόκληρο το 2015 και το 2016. Από -14,4% το 2015 η μέση διαφορά αισιοδοξίας - απαισιοδοξίας των τεσσάρων τριμήνων διαμορφώθηκε σε -7,7% το 2016.

 

Οι ελπιδοφόρες αυτές εξελίξεις σχετίζονται προφανώς με τη θετική πορεία του ΑΕΠ και άλλων βασικών  μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς και με τις προβλέψεις για σημαντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.