ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τσουνάμι» μισθολογικών διεκδικήσεων τινάζει στον αέρα τα οικονομικά των Δήμων

12:59 - 02 Φεβ 2017 | Οικονομία
«Τσουνάμι» μισθολογικών διεκδικήσεων τινάζει στον αέρα τα οικονομικά των Δήμων
Πονοκέφαλο στους ήδη προβληματικούς οικονομικά Δήμους της χώρας προκαλούν δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται προσφυγές εργαζομένων που διεκδικούν να ανακτήσουν μισθολογικές απώλειες (μείωση μισθού, απώλεια 13ου και 14ου μισθού κ.τ.λ.), τις οποίες υπέστησαν συνεπεία εφαρμογής σχετικών νόμων των Μνημονίων.

Πρόκειται για μια αναπάντεχη κατάσταση που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία Δήμων, οι οποίοι εκτός από την αισθητά περιορισμένη πλέον κρατική χρηματοδότηση των τελευταίων επτά ετών, καλούνται να διαχειριστούν αποφάσεις Δικαστηρίων με τις οποίες κατάσχονται χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα κατάσχεσης 300.000 ευρώ από τους λογαριασμούς του Δήμου Κεφαλονιάς με βάση αμέσως εκτελεστή απόφασης του τοπικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία δικαιώνονται εργαζόμενοι του Δήμου, που διεκδίκησαν και πέτυχαν την απόδοση των απωλειών της μισθοδοσίας, που υπέστησαν κατ' εφαρμογή των μνημονιακών νόμων από το 2011 μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε χτυπώντας ηχηρό καμπανάκι, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ της Τετάρτης, σε εξέλιξη είναι και άλλες προσφυγές εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν, είτε την απόδοση των απωλειών της μισθοδοσίας τους, είτε του 13ου και 14ου μισθού, από το 2011 μέχρι σήμερα, είτε των απωλειών που υπέστησαν λόγων της υποχρεωτικής τοποθέτησής τους σε κατάσταση διαθεσιμότητας. Ο ίδιος επισήμανε ότι αν συμμορφωθεί με την απόφαση θα επιβαρυνθεί ο Δήμος με ένα ποσόν άνω των 5 εκ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εμφανίζεται εξίσου ανήσυχο αναγνωρίζοντας ότι υπό το φως αυτών των εξελίξεων τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων, αφενός δεν υπάρχουν, αφετέρου, με τις κατασχέσεις των λογαριασμών τους κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες οι ανελαστικές μισθοδοσίες των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι σε συνέχεια των δικαστικών διεκδικήσεων εργαζομένων της Κεφαλονιάς, αλλά και της Καλαμάτας, που έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ομαδική αγωγή συντάσσουν αυτές τις μέρες και οι εργαζόμενοι στον Δήμο Πειραιά-ενός από τους πλέον «προβληματικούς» Δήμους διαχρονικά- προκειμένου να διεκδικήσουν μνημονιακές απώλειες.

 

Γ.Χ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.