ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Ποιος θα ευνοηθεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;

16:37 - 03 Φεβ 2017 | Οικονομία
Reuters: Ποιος θα ευνοηθεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Ποιος βγαίνει κερδισμένος αν η Ελλάδα φτάσει στη χρεοκοπία; Αυτό διερωτάται το πρακτορείο Reuters μέσα από νέο του δημοσίευμα, δίνοντας την απάντηση «ούτε οι πιστωτές της ούτε η κυβέρνησή της».

Εάν επικρατήσει η λογική, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα, αλλά η χώρα δεν θα βαδίζει στο χάος. Καλύτερα να ελπίζουμε ότι οι έντονες συνομιλίες για το εάν η χώρα αξίζει την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα λήξουν φιλικά πριν από την ώρα αποπληρωμής του δανείου 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, αναφέρεται στο κείμενο.

Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων οφείλεται στις παράλογες απαιτήσεις όλων των πλευρών. Η Γερμανία, αρνείται να προχωρήσει εάν δεν κάνει το ίδιο και το ΔΝΤ, ακόμη και αν οι διεθνείς δανειστές φέρνουν όλο και λιγότερα στο τραπέζι. Από τη δική του πλευρά το ΔΝΤ επισημαίνει πως η κυβέρνηση κάνει παράλογες δεσμεύσεις προκειμένου να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ποιος θα κάνει πρώτος πίσω; Εάν το ΔΝΤ υποχωρήσει θα φανεί αδύναμο, αλλά εάν αποχωρήσει, ο Οργανισμός θα φανεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη. Η Γερμανία θα πρέπει να πάει ξανά στο κοινοβούλιό της για να λάβει νέα έγκριση για ένα ανανεωμένο σχέδιο διάσωσης –ένα ιδιαίτερα δύσκολο αίτημα σε μια χρονιά εκλογών.

Το 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 7,1%, και είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών. Η σχετικά χαλαρή στάση των αγορών έχει νόημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είτε υποχωρήσει στους δανειστές είτε αποχωρήσει (με εκλογές).

Όπως και να ‘χει, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία. Αλλά για μια χώρα στην οποία το ΔΝΤ αναμένει ότι θα υποστεί διψήφιο ποσοστό ανεργίας «για αρκετές δεκαετίες», οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση δεν είναι μεγάλη ανακούφιση, καταλήγει το άρθρο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:44 - 03 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.